Debatt

Vill klassa åldrande som sjukdom

Vill klassa åldrande som sjukdom
En sjukdom att bli gammal? Arkivbild: Colourbox

Ett antal internationella forskare uppmanar i en debattartikel i Svenska Dagbladet Socialstyrelsen att klassificerar åldrandet som en sjukdom.

I artikeln beskriver forskarne, varav flera är svenska men arbetar internationellt, hur flertalet människor mellan 65 och 100 år avlider i typiska sjukdomar som uppkommer på grund av ålder: hjärt- kärlsjukdomar, cancer och kroniska degenerativa sjukdomar som Alzheimers sjukdom.

Åldrandets slitage

Många äldre har inte bara en utan flera av dessa sjukdomar. Samtliga har ett gemensamt ursprung i människokroppens åldrandeprocess, en process av slitage som sker på molekyl-, cell-, organ- och organismnivå. Ju äldre man blir, desto sämre blir kroppens förmåga att laga uppkomna skador och förslitningar. Forskarnas poäng är att åldrandet i sig är den största riskfaktorn för att drabbas av de sjukdomar som de allra flesta dör av.

En sjukdom?

I USA har det på senare år förts en debatt om att klassa åldrandet som en sjukdom. Nu anser forskarna bakom debattartikeln att det är dags att ta diskussionen även i Sverige. Att klassificera åldrandet som en sjukdom enligt Socialstyrelsens diagnoskoder ICD-10-SE skulle enligt dem öppna för möjligheter att börja utveckla biomedicinska behandlingar som kan angripa åldrandeprocessen, i stället för att enbart rikta in sig på specifika diagnoser.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida