enkät

Vad är bäst och sämst i din arbetsmiljö?

I dag har du kunnat läsa om vårdbyggnaden på Sahlgrenska som gjort 125 medarbetare sjuka - och om skyddsombudens strid för att få arbetsgivaren att lyssna. Vårdfokus frågade fyra medarbetare i vården vad som är det bästa och det sämsta med deras fysiska arbetsmiljö.

8 januari 2019
Ann-Sofie Sunna.

Ann-Sofie Sunna
Biomedicinsk analytiker, Akademiska sjukhuset, Uppsala
– Det bästa är variationen i jobbet, att både få jobba på labbet och med blodgivarna. Blod­givarna håller till på bottenplan där tappningen sker. På plan två har vi labbet där vi tar hand om blodpåsarna. Vissa dagar är vi på labbet, andra dagar på tappningen. Men sen är vi ute hos blodgivarna i regionen med vår trailer också.
– Det sämsta är att vi har så hårda golv på tappningen. Men vi ska få någon form av matta som är lite mjukare. Och så ska vi få lite bättre stolar som vi kan koppla av i mellan varven. Vi står och går hela dagarna.

 

Helena Hurtig.

Helena Hurtig
Sjuksköterska,Vårdcentralen Strängnäs
– Vi har en bra arbetsmiljö här på vårdcentralen. Vi har varsitt arbetsrum och de har bytt ut alla skrivbord så att de är höj- och sänkbara. Om man har problem kan man få hjälp med anpassade hjälpmedel för dator, bättre stolar och liknande.
– Vi har ett trevligt fikarum och numera har vi också bra luft eftersom luftkonditioneringen är utbytt för ett tag sedan. I somras när det var så himla varmt ute var det riktigt svalt och skönt här hos oss.
– Jag har faktiskt svårt att komma på något som inte är bra när det gäller vår fysiska arbetsmiljö.

 

Niklas Karlsson.

Niklas Karlsson
Röntgensjuksköterska, nuklearmedicin, Akademiska sjukhuset, Uppsala
– På min arbetsplats har vi ständigt surrande kameror och fläktsystem som över tid tröttar ut både öron och huvud.
– I dagsläget finns alltför få höj- och sänkbara skrivbord.
– Vi har inte tillräckligt bra hjälpmedel för att ta hand om svårmobiliserade patienter. Överförflyttningar från rullstol eller säng till kamerabrits tar lång tid, vilket ökar stressen som slutligen leder till att ergonomi kommer i andra hand.
– Den goda nyheten är att vi snart flyttar till Akademiska sjukhusets nya ingång 100. Där kommer de nämnda problemen att upphöra tack vare tekniska lösningar och moderna lokaler.

 

Christina Jansson.

Christina Jansson
Barnmorska på förlossningen, Centralsjukhuset Karlstad
– När det gäller den fysiska miljön har vi en gammal förlossningsavdelning som inte är riktigt anpassad till dagens behov. Till exempel finns det inte toaletter till varje rum vilket gör att det blir svårjobbat för oss och bökigt för patienten. Det finns planer på en ny förlossningsavdelning, men det blir först 2025 tror jag.
– Men den sociala miljön är helt underbar. När jag kliver in känner jag att jag har den bästa arbetsplatsen. Vi har det roligaste jobbet, som för det mesta är positivt, och en bra mix av nya och erfarna kolleger. Visst kan det finnas stressiga pass ibland, men det tycker jag ingår i jobbet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida