Akademiska stänger vårdplatser på underbemannad avdelning

Akademiska stänger vårdplatser på underbemannad avdelning
Gun-Britt Lindkvist, vice avdelningsordförande i Uppsala, tycker att det var i sista minuten som arbetsgivaren lyssnade på varningarna om den dåliga arbetsmiljön på lungavdelningen. Foto: Anders Barkfeldt

Vårdförbundets huvudskyddsombud på Akademiska sjukhuset i Uppsala hotade med anmälan till Arbetsmiljöverket om inte antalet vårdplatser på en lungavdelning minskades. Nu har arbetsgivaren stängt sex vårdplatser och sjuksköterskorna ges tid till återhämtning. Åtminstone tillfälligt.

19 april 2012

Akademiska sjukhuset måste minska kostnaderna med 350 miljoner de två närmaste åren. Samtidigt  rapporterar medierna om underbemanning och dålig arbetsmiljö.

Ett av de senaste bekymren på sjukhuset är en underbemannad lungavdelning. Vårdförbundets huvudskyddsombud krävde att arbetsgivaren skulle anpassa antalet vårdplatser till bemanningen och stod i begrepp att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket. Avdelningen har 26 vårdplatser, men det finns bara personal för 20. Nu har arbetsgivaren beslutat att stänga sex av vårdplatserna.

Hälsan har riskerats

– Det var i sista minuten som arbetsgivaren lyssnade på personalens och våra varningssignaler. Vi har under en längre tid larmat om att sjuksköterskornas hälsa riskeras av för mycket övertid. Det har inte varit ovanligt att de har tvingats arbeta kväll efter ett dagpass, säger Gun-Britt Lindkvist, vice ordförande i Vårdförbundets avdelningen i Uppsala.

Stängningen av vårdplatser är en tillfällig lösning och arbetsgivare och fackligt förtroendevalda ska träffas för att diskutera vad som ska göras på längre sikt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida