Hot och våld i vården

Akutpersonal i Kalmar tränar på självförsvar

Akutpersonal i Kalmar tränar på självförsvar
Personalen på akuten vid länssjukhuset i Kalmar tycker det har blivit mer otryggt och våldsamt de senaste åren. Arkivbild: Mostphotos.

Efter att ha upplevt allt mer hot och våld på arbetsplatsen beslutade personal vid akutmottagningen i Kalmar att lära sig självförsvar.

16 oktober 2018
Dela artikeln

– Våldet ökar i allmänhet i samhället och vi ser grövre saker på akuten också. Vi har haft incidenter där personer tagit strypgrepp på kollegor och skulle det hända mig vill jag veta hur jag ska göra. Den kunskapen gör att man känner sig lugnare och tryggare.

Det säger Andrea Berg, ledningsansvarig sjuksköterska vid akutmottagningen i Kalmar, till tidningen Östra Småland.

Hon och flera kolleger upplever att det har blivit allt mer otryggt och våldsamt på akutmottagningen de senaste åren. Därför kommer delar av personalstyrkan att under sju tillfällen genomgå en intensivkurs vid Kalmar självförsvar. Det är ett initiativ från personalen och därför kommer utbildningarna att ske på fritiden.  

”En ny vardag”

Bråkigheterna har även lett till förlängda tider med ordningsvakter, som är på akutmottagningen mellan klockan 18 och 04.

– Att de finns på plats är en trygghet för oss och vi kan exempelvis be dem ställa sig i närheten av patienter som vi känner är osäkra. Vakterna kan även följa med på vissa transporter där vi inte bara vill vara två kvinnor. Det här är en ny vardag som blivit mycket mer normaliserad än för bara ett par år sedan, säger Andrea Berg till Östra Småland.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida