Ambulanser saknade säkra skyddsmasker

Tre av fyra i de första ambulanserna som skickades till en gasolycka i Lund förra veckan saknade säkra skyddsmasker.

26 september 2014

Ett flertal ambulanser skickades till arbetsplatsolyckan vid Sony Mobiles i Lund förra veckan. Giftig ozongas spred sig via ventilationssystemet och personalen fick evakueras. Åtta personer fördes till sjukhus för undersökning.

Men i de första ambulanserna som var på plats saknade tre av fyra säkra skyddsmasker, skriver Skånska Dagbladet. Och Vårdförbundets skyddsombud Rickard Uppenberg är mycket kritisk. Han säger till tidningen att det har gjorts minst tre skyddsronder under de senaste åren där facket har konstaterat brister i hanteringen av skyddsmaskerna.

Vill ha en förklaring

Paul Kongstad, verksamhetschef för ambulansen i Region Skåne framhåller att arbetsgivaren har ansvar för att det ska finnas personligt utprovade skyddsmasker som är välfungerande i alla ambulanser som är ute på uppdrag.

– Vi ser allvarligt på att det inte har fungerat vid olyckan i Lund och har sagt till ledningen för Falck att de måste se till att det fungerar i framtiden. Det är också ambulanspersonalens ansvar att se till att de har med sig sin skyddsmask när de är ute, säger Paul Kongstad till Skånska Dagbladet.

Han har vänt sig till Falck och bett om en förklaring till varför detta inte har fungerat.

Inget krav enligt Falck

I en skriftlig kommentar säger kommunikationsansvarig på Falck Sverige att när det gäller utsläpp av ozongas är det enbart specialenheter inom räddningstjänsten som ska ha masker som klarar sådana utsläpp.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida