Ambulanspersonal i Göteborg kan få högre löner

Ett halvt löfte om bättre löner. Så uppfattar ambulanspersonalen i Göteborg resultatet av dagens möte med koncernledningen inom Falck Ambulans.

 – I dagsläget är vår reaktion neutral. Än har vi ju inget facit på vad löftet ger i kronor och ören, säger ambulanssjuksköterskan Marcus Blidkvist som var en av dem som deltog i mötet.

 

Som Vårdfacket tidigare har berättat har ambulanspersonalen i Göteborg fått nog av låga löner i kombination med hög arbetsbelastning. Jämfört med de regiondrivna ambulanserna i Västra Götaland tjänar personalen vid Falck Ambulans i Göteborg betydligt mindre. Arbetsbelastningen är så hög att de missar sina måltidsuppehåll, friskvården hinns inte med och tiden för återhämtning är minimal.

 

Personalen samlades till stormöte 

 

Förra veckan samlades personalen till ett stormöte där de beslutade att framföra sina synpunkter för koncernledningen. Och i dag var det dags, fem representanter från golvet träffade ledningen med koncernchefen Sven Engquist i spetsen.

 

– Ledningen bekräftade att våra löner inte är marknadsmässiga. Vi fick veta att det ska finnas en överenskommelse mellan Vårdförbundet och Falck om att vikta över årets lönerevison inom företaget på Göteborgsdistrikten, vilket var nytt för oss, säger Marcus Blidkvist.

 

Okänt avtal

 

Stefan Andersson är Vårdförbundets förtroendevalda vid Göteborgsambulansen. Han säger sig dock inte känna till det avtal som koncernledningen hänvisar till.

 

– Ledningen har naturligtvis insett att den måste göra någonting. Nu låter det som om vi ska få väldigt mycket men det återstår att se var det landar, säger han.

 

Den som har skött Vårdförbundets förhandlingar med Falck Ambulans i Göteborg är Jan Landén. Han har dock inte gått att nå under dagen. Vi har utan resultat sökt koncernchefen och verksamhetschefen för Falck Ambulans i Göteborg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida