AMV: ”TBC i Ystad inte anmält”

Ytterligare ett fall av misstänkt tbc—smittad vårdpersonal har enligt Arbetsmiljöverket, AMV, inte anmälts. Den här gången på Ystad lasarett. För Vårdförbundet avdelning Skåne kommer det som en överraskning. — Vi litade på vår arbetsgivare, säger Petra Thuvesson, förtroendevald. (Uppdaterad 20100118.)

I tisdags rapporterade Vårdfacket att åklagare utreder om arbetsgivaren vid Centralsjukhuset i Kristianstad har gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott. En sjuksköterska smittades av tbc av en patient, ändå tog det lång tid innan det anmäldes till AMV.

Nu verkar det finnas ett liknande fall vid Ystad lasarett. Våren 2008 rikerade enligt uppgift fem Vårdförbundsmedlemmar och fyra från Kommunal att ha blivit smittade av en patient med aktiv tbc.

– Personalen fick ta stark antibiotika i nio månader. Förhoppningsvis kommer de inte drabbas senare i livet, säger Petra Thuvesson.

Hon menar att färre hade drabbats om inte patienten hade flyttats runt på sjukhuset på grund av platsbrist.

Anmälningarna kan ha blandats ihop

Precis som i Kristianstad tog det lång tid innan arbetsgivaren i Ystad gjorde en anmälan till AMV – frågan är om det har gjorts överhuvudtaget. Registratorn på AMV säger till Vårdfacket att ingen anmälan från Ystad lasarett har kommit in och Vårdförbundet avdelning Skåne har nu bett arbetsgivaren att visa upp en kopia.

– Ibland blandar man ihop det med anmälan till Försäkringskassan men det är en helt annan sak. Det hela verkar väldigt konstigt, säger Petra Thuvesson.

Petra Elg, biträdande divisionschef för division medicin på Ystad lasarett, säger till Vårdfacket att sjukhuset har följt sina rutiner.
– Vår rutin är att förstalinjescheferna lämnar en arbetsskadeanmälan till personalkontoret som skickar den vidare till försäkringskassan och Previa.

Är det inte arbetsgivarens uppgift att anmäla till AMV?
– Vi ska undersöka om något har fallerat.

Vårdförbundet i Skåne har inte gjort någon egen uppföljning kring tbc-smittan på Ystad lasarett.
– Nej, vi trodde verkligen på att arbetsgivaren gjorde rätt. Vi blev jätteförvånade. Däremot har det diskuterats på flera nivåer att detta inte får hända igen, säger Petra Thuvesson.

Enligt henne har vaksamheten generellt ökat genom att fler patienter testas och läkarna är mer observanta på att det kan var tbc.

Personalen befarar mer smitta

De smittade bland personalen på Ystad lasarett fick latent tbc. De är tillbaka på jobbet och behövde inte sjukskrivas till skillnad från sjuksköterskan i Kristianstad som drabbades av aktiv tbc.

– Det var ren tur att personalen här inte fick den farliga formen av tbc, säger Petra Thuvesson.

Hur är stämningen bland personalen?
– Tbc ökar i Sverige och det är ganska stor oro över att det ska finnas någon mer smittad patient, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida