Anklagad sjuksköterska får pengar i stället för domstolsprövning

Sjuksköterskan anklagades för att sova på jobbet. I dag skulle fallet prövas i Arbetsdomstolen men i stället har parterna nått en ekonomisk överenskommelse.

Hur mycket pengar det handlar om är inte känt, men förlikningen innebär att arbetsgivaren Stockholms läns landsting har gått med på att betala en summa pengar till sjuksköterskan som fick sparken 2007.

Fick sparken

Det var för drygt två år sedan som en timanställd vikarie på Nacka närsjukhus utanför Stockholm slog larm om att personalen på psykiatriavdelning 32 delade upp natten i sovpass. Ord stod mot ord men Stockholms läns landsting ansåg att patientsäkerheten hade äventyrats och sparkade den ordinarie personalen, två sjuksköterskor och fem skötar, något som Vårdfacket har rapporterat om tidigare.

Ord stod mot ord

Personalen hävdar att de har vilat, inte sovit. Orsaken till att de stängde in sig var för att kunna läsa journaler ifred och lakanen i vilofåtöljerna skulle bara skydda mot smuts.

Vårdförbundet beslutade att driva ett av fallen, den andra sjuksköterskan ville inte gå vidare, och i dag skulle en tre dagar lång huvudförhandling ha startat i Arbetsdomstolen.

Men i helgen stod det klart att parterna har gjort upp ekonomiskt i stället. Det innebär att tvisten inte kommer att avgöras i domstol och förhandlingen ställs in.

Inte prejudicerande

Advokat Erik Danhard som företräder sjuksköterskan säger att det rör sig om en ren bevisfråga. Om fallet hade avgjorts i domstol hade det alltså inte varit vägledande för andra medlemmar som skulle kunna hamna i en liknande tvist.

– Landstinget hävdade en sak, motparten en annan. När det blir en bevisfråga blir det aldrig vägledande på det sättet, säger han.

Avskedandet står fast och sjuksköterskan jobbar inte kvar på sin tidigare arbetsplats.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida