”Arbetsbelastningen på Södersjukhusets akut är alltför hög”

Det blir bara sämre! Anna Linder har arbetat på akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm sedan 1995. Nu tycker hon att måttet är rågat.

För en vecka sedan skrev hon och några kolleger ett öppet brev till sjukhusledningen. I det kräver de att akutmottagningen och vårdavdelningarna ska få mer resurser för att klara av det ökande patienttrycket.

? Som det nu är motsvarar överbeläggningarna på sjukhuset två vårdavdelningar. Det är vad vi vårdar utöver det vi får pengar till! säger Anna Linder.

På några få dagar samlade brevet 600 namnunderskrifter på Södersjukhuset och på ambulansen.

I går onsdag var sjukhusdirektören Christina Söderholm på besök på akutmottagningen. Men det gav inte så mycket, tycker Anna Linder:

? Jag vet att hon jobbar på så mycket hon kan, och att hon har lyckats skrapa fram några nya vårdplatser. Kanske kan det bli en ny vårdavdelning, fast det ligger i en okänd framtid. Men budgeten sätter sina gränser.

”Se över hela landstinget”

Därför tycker Anna Linder och hennes kolleger att man ska se över landstinget som helhet. Nog borde det gå att spara in på ambulansverksamheten, tycker de ? nu kan ?vem som helst? få en ambulans. Geriatriken borde ta in patienter direkt i stället för att de ska vistas ett och ett halvt dygn på Södersjukhuset innan de slussas vidare. Och borde inte Karolinska sjukhusets akutmottagning kunna ta emot fler patienter?

Ett kristecken är att ungefär 30 procent av sjuksköterskorna på Södersjukhusets akutmottagning har slutat på mindre än ett år.

Brev till socialminister Göran Hägglund

Nu går Anna Linder och hennes kolleger vidare och skickar brevet till både politiker i landstinget i Stockholm och socialminister Göran Hägglund.

? Vi hoppas att politikerna ska reagera, säger hon. Vi mår i alla fall dåligt av att inte känna att vi hinner med att göra ett fullgott jobb.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida