”Arbetsmiljön i Halland på väg bryta ihop”

”Arbetsmiljön i Halland på väg bryta ihop”
Gunnel Persson är bekymrad över vårdmiljön i Halland. Foto: Ulf Huett

Region Hallands sjukvård befinner sig i kris. Vårdförbundets medlemsgrupper inom sjukhusen arbetar just nu i en arbetsmiljö som riskerar att helt bryta ihop.

Läget är så allvarligt att ansvariga politiker nu måste reagera, skriver Gunnel Persson och Camilla Henningsson, ordförande repektive vice ordförande i Vårdförbundet Halland i en debattartikel i dagens Hallandsposten.

Vårdförbundet har länge påpekat att vårdmiljön i Halland har blivit sämre och sämre och kräver nu arbetstider som säkerställer god återhämtning under den höga arbetsbelastning som råder.

– Det är inte acceptabelt att patienter ska möta sjuksköterskor som arbetar dubbla arbetspass, och inte har haft tid att äta eller gå på toaletten. Beordringar att gå in och arbeta extra arbetspass och övertid duggar tätt, säger Gunnel Persson till Vårdfokus.

Beordringarna handlar om att medlemmen antingen direkt vid ett arbetspass slut bli beordrad in till ett extra pass dagen efter, på ledig dag eller att hon hemma i bostaden får uppleva stressen då telefonen ringer eller sms:ar ”vi saknar folk, du måste komma”.

 – Vi ser att Vårdförbundets medlemsgrupper flyr från denna miljö. Många har redan sagt upp sig och fler är på väg. I kommunernas sjukvård, hos privata vårdgivare eller i bemanningsbolagen erbjuds de bättre arbetsmiljö, bättre lön och arbetstider, säger Gunnel Persson.

Vårdförbundet vill veta vad landstingspolitikerna tänker ta till för åtgärder, både på kort och på lång sikt för att behålla Vårdförbundets medlemsgrupper och för att rekrytera nya kollegor till dem.

 – Allra mest oroande är att vi är på väg mot en sommarperiod som i regel oftast är en ansträngd tid i halländsk sjukvård. Det går inte att rekrytera och personalen är redan tröttkörd.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida