Arbetsmiljöverket granskar belastningsskador inom vården

Arbetsmiljöverket granskar belastningsskador inom vården
Arbetsmiljöverket vill att arbetsgivare inom vård och omsorg kartlägger risker för belastningsskador. Arkivbild: Mostphotos

Arbetsmiljöverket vill förbättra kvinnors arbetsmiljö och ska nu granska arbetsplatser inom vård och omsorg för att kartlägga risken för belastningsskador.

Inom Arbetsmiljöverket pågår en satsning där 800 arbetsplatser inom vård och omsorg över hela landet inspekteras. Det gäller såväl offentliga som privata vårdgivare.

Risk när patienter flyttas

Kvinnor anmäler fler arbetssjukdomar än män och nästan 40 procent av fallen har belastningsrelaterade orsaker. Det vanligaste är att något händer när patienter ska flyttas, och därför kräver nu myndigheten att arbetsgivarna kartlägger i vilka situationer personalen är mest utsatta.

– Vård och omsorg är högriskyrken för belastningsskador. Både individer och hela arbetsplatser har allt att vinna på en kartläggning, säger Boel Callermo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Få bort manuella lyft

Exempel på frågor som arbetsgivarna uppmanas att ställa sig är: ”Har vi patienter som måste aktiveras efter operationer men som är påverkade av starka mediciner?” och ”Finns det tider med stor underbemanning?”

Att helt ersätta manuella lyft med hjälpmedel eller egen aktivitet från patienterna borde vara ett mål för arbetsgivarna, anser Arbetsmiljöverket.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida