Hot och våld i vården

Arbetsmiljöverket kräver dubbla väktare på akuten

Arbetsmiljöverket kräver dubbla väktare på akuten
Väktarna på akutmottagningen i Malmö vågar inte längre arbeta ensamma på grund av allt hot och våld.

Situationen vid akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö är tidvis så hotfull och våldsam att det inte längre räcker med en ensam väktare.

”Flera allvarliga incidenter med mycket hotfulla situationer samt våld har inträffat mot ensam ordningsvakt på akutmottagningen”, skriver Arbetsmiljöverket i ett beslut som Landskrona Posten tagit del av.

Hittills har en ensam väktare funnits på plats på Malmöakuten. Men efter att våldet, hoten och trakasserierna på mottagningen eskalerat fasar väktarna numera för att arbeta ensamma. När bråk med skottlossningar och knivskärningar inträffar i Malmö möts inte sällan de som bråkat med varandra på akutmottagningen, vilket ibland leder till mycket hotfulla situationer.

I mitten av februari stoppade väktarnas huvudskyddsombud därför allt ensamarbete. Sedan dess är de alltid två väktare på plats.

Arbetsmiljöverket, som inspekterat arbetsplatsen efter skyddsstoppet, har enligt Landskrona Posten nu krävt att Skånes universitetssjukhus stoppar allt ensamarbete för väktarna på Malmöakuten, om inte hotas sjukhuset av ett vite på 50 000 kronor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida