Arbetstid går åt till biltvätt

Arbetstid går åt till biltvätt
Att ta bilar till tvätt och service ska inte behöva ingå i sjuksköterskornas arbetsuppgifter.Arkivbild: Mostphotos

Vårdförbundet vill ha bort alla de arbetsuppgifter som sjuksköterskorna i Vellinge utför som inte hör till yrket.

– Att sjuksköterskorna ska ta bilarna till tvätt och service är ett enormt slöseri med tid och kompetens. Speciellt när man är kort om personal, arbetsbördan har ökat och arbetsuppgifterna blivit fler, säger Per Bengtsson styrelseledamot i Vårdförbundet Skåne.

Samtal sedan januari

De 26 sjuksköterskorna i Vellinge kommun har ingen bra arbetsmiljö. Belastningen är hög, liksom sjukfrånvaron. Ledarskapet brister och de får inget stöd i att prioritera arbetsuppgifterna.

– Vårdförbundet har fått påstötningar om situationen i omgångar. I höstas tog cheferna fram en handlingsplan men det är ingen levande plan. Arbetsmiljön är fortsatt dålig och problemen kvarstår, säger Per Bengtsson.

I januari inledde Vårdförbundet samtal med cheferna, samtal som enligt Per Bengtsson förts i god ton och gemensam strävan.

Arbetsmiljöamnälan inlämnad

– Arbetsgivaren säger att man vill komma åt problemen. Vi anser att de har försökt på fel sätt eftersom sjuksköterskorna inte tycker att det har blivit bättre, de känner inte någon lättnad. Nu måste vi se om den höga sjukfrånvaron har något med arbetsmiljön att göra, säger Per Bengtsson.

I fredags lämnade Vårdförbundet in en arbetsmiljöanmälan och krävde svar till i morgon.

– Vi vill ha svar på om vi får gehör för att uppgifter som inte är kopplade till yrket ska bort. Vi vill ha en skyddsrond i företagshälsans regi, en analys av sjukfrånvaron, och en tidsplan för genomförande av handlingsplanen.

Risk för försämring

Oftast brukar arbetsgivare få två veckor på sig att besvara en 6:6a-anmälan men Per Bengtsson begärde svar inom fem dagar.

– Det här har pågått så länge och snart är det semestertider för sjuksköterskorna samtidigt som befolkningen ökar betydligt i Vellinge kommun på sommaren. Därför behöver det hända något snabbt, förklarar Per Bengtsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida