Arbetstidsupproret i Gävle växer

Arbetstidsupproret i Gävle växer
– Vi har vänt upp och ner på hela sjukhuset, säger Ingela Stigenberg som är sjuksköterska och skyddsombud på hjärtenheten vid Gävle sjukhus.

Gävle sjukhus har blivit skådeplats för ett sjuksköterskeuppror, både vad gäller löner och arbetsvillkor. I dag lämnar sjuksköterskorna på hjärtavdelningen in en anmälan till Arbetsmiljöverket om underbemanning. Dessutom kan fler avdelningar vara på väg att ansluta sig till arbetstidsupproret.

– Var ska jag börja, det händer så mycket här. Vi har vänt upp och ner på hela sjukhuset, nu står alla bakom oss och våra krav, säger Ingela Stigenberg som är sjuksköterska och skyddsombud på hjärtenheten.

I dag jobbar hon och en kollega på en anmälan till Arbetsmiljöverket där de skriver att underbemanningen på hjärtenheten är en fara både för personalen men också för patienternas säkerhet.

Tillfälliga vårdplatser

– I lördags gick jag hem med tårar i ögonen. Varken jag eller mina kolleger hann äta lunch den dagen och jag hann inte göra en ordentlig överlämning till kvällssjuksköterskan. Det kändes som om jag hade gjort ett dåligt jobb den dagen, säger hon och berättar att vårdplatser har inrättats i matsalen som en tillfällig lösning, vilket i sig leder till att de andra patienterna inte får äta i matsalen på grund av smittorisk.

Vårdfokus har för ett par veckor sedan berättat om situationen på hjärtenheten där Ingela Stigenberg och ungefär 70 andra sjuksköterskor arbetar. Hon och hennes kolleger krävde att alla extrapass måste vara skriftligt beordrade. ”För att synliggöra underbemanningen”, som de uttryckte det. 

Kan tjäna upp till 37 000

– Jag vet att flera avdelningar kan vara på väg att följa oss, de ska också kräva att alla extrapass ska vara skriftligt dokumenterade, säger Ingela Stigenberg.

I samband med övertidsupproret skrev tolv sjuksköterskor en debattartikel i Gefle Dagblad med rubriken ”Orimlig lön på sjukhuset”, varvid HR-direktören i Gävleborg landsting, Karin Rystedt, svarade att sjuksköterskorna visst har rimliga löner och att ”det finns sjuksköterskor inom Landstinget Gävleborg som kommer att tjäna upp till 37 000 kronor”.

Känner sig negligerade

På hennes debattartikel kom två svar, dels från sjuksköterskorna på hjärtavdelningen vid Gävle sjukhus, dels specialistsjuksköterskorna på centraloperation.

Budskapet var klart och tydligt: sjuksköterskorna tjänar inte alls nog mycket.

Men Ingela Stigenberg och hennes kolleger är inte nöjda med debatten, de känner sig negligerade av sjukhusledningen och landstingspolitikerna.

– Ingen, förutom Karin Rystedt, har svarat oss. Politikerna struntar i oss, säger hon

Ingela Stigenberg är fackligt förtroendevald för Vårdförbundet. Men hon poängterar att aktiviteterna i Gävle inte är organiserade av förbundet utan frukten av personalens frustration och vrede över sin arbetssituation.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida