Barnkliniken i Sundsvall riskerar böter för nattarbete

Barn- och ungdomskliniken på länssjukhuset i Sundsvall har belagts med ett vite om 300 000 kronor om inte arbetsmiljön på en av avdelningarna förbättras före den 12 november. Det har Arbetsmiljöverket beslutat efter en anmälan från Vårdförbundet.

28 september 2007

För flera år sedan minskades personalen på kliniken så att det endast blev två sjuksköterskor kvar på natten. Dessa ansvarar för tolv patienter. Om en av dem behöver gå ifrån avdelningen blir det bara en sjuksköterska kvar. Vårdförbundet anser att patientsäkerheten är i fara, likväl som personalens hälsa.

? Arbetsmiljöverkets beslut känns bra. Tack vare ett poänglönesystem har sjuksköterskorna på natten tidigare kunnat täcka upp för varandra. Men i och med att ersättningen för poängen successivt sänkts har det blivit allt svårare att få personal till natten, enligt Maritza Villanueva Contreras som är Vårdförbundets skyddsombud på kliniken.

Arbetsmiljöverket har i sin skrivelse till arbetsgivaren förklarat att rutinerna på kliniken måste ändras. Om detta inte har skett före den 12 november i år tvingas sjukhuset böta 300 000 kronor.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida