Brist på kompetens och erfarenhet på akuten i Skövde

Vårdförbundet tar hjälp av Arbetsmiljöverket - nu kommer krav på åtgärder.

15 december 2014

Arbetssituationen på akutmottagningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde är så dålig att Vårdförbundet har lämnat in en 6.6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Akuten är inte bemannad med den kompetens och den erfarenhet som behövs, säger huvudskyddsombudet Anette Eliasson.

Problemen har pågått i flera år och blev akuta inför sommaren då Vårdförbundet lämnade in en 6.6a-anmälan till arbetsgivaren. Chefer ville lösa sommarbemanningen genom att låta personalen rösta fram en schemamodell.

Röstade bort rättighet

– Vi var väldigt kritiska. Arbetsgivaren tog inte sitt arbetsmiljöansvar när man lät personalen rösta fram ett förslag som innebar att färre semesterperioder mot att de avstod från föräldraledighet. Det är att rösta bort en lagstadgad rättighet, säger Anette Eliasson.

En orolig arbetssituation följde och när arbetsgivaren inte gjorde något – trots den inlämnade 6.6a-anmälan skickade huvudskyddsombudet den till Arbetsmiljöverket. För ett par veckor sedan besökte inspektörer från myndigheten akutmottagningen i Skövde.

– Inspektörerna pratade med oss och med cheferna och avslutade det hela med att säga att de kommer att rikta krav mot arbetsgivaren. Men vi har ännu inte hört vilka krav det blir.

Visar att de vill göra något

Arbetsgivaren har den här gången tagit situationen på allvar. Anette Eliasson berättar att ledningen försöker att identifiera problemen genom att ha samtalsgrupper med personalen.

– Det visar att de vill göra något och jag hoppas bara att de låter olika röster komma till tals.

Sjukhusets HR-chef, Peter Yderhag, säger till radions P4 Skaraborg att han tar situationen på allvar och vill komma tillrätta med problemen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida