Chefer utreds för krav på att få veta vilka som skrivit insändare

Chefer utreds för krav på att få veta vilka som skrivit insändare
Cheferna inom psykiatrin på Skaraborgs sjukhus kan ha gjort sig skyldiga till brott mot tryckfrihetsförordningen. Arkivbild: Mostphotos

Justitiekanslern ska utreda om chefer inom psykiatrin på Skaraborgs sjukhus har gjort sig skyldig till brott mot tryckfrihetsförordningen.

Personal inom psykiatrin på Skaraborgs sjukhus Falköping skrev en anonym insändare till lokalpressen om att deras arbetsmiljö var en hälsorisk. I stället för att göra något åt den dåliga arbetsmiljön konfronterade klinikens chefer personalen och krävde att få veta vem eller vilka som stod bakom insändaren.

Nu utreder justitiekanslern, JK, om de har gjort sig skyldiga till brott mot tryckfrihetsförordningen.

– Jag tycker det är allvarligt att cheferna behandlar personal illa för att de slår larm om dålig arbetsmiljö. Att personalen mår dåligt kan innebära risker för patienterna och våra medlemmar är skyldiga att berätta om det är något i vården som inte fungerar. Det är bra att JK utreder saken, säger Ida Eklöf, ombudsman på Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland.

Ett känt problem

Att brist på sjuksköterskor och läkare har lett till arbetsmiljöproblem är ett känt problem både för fackförbunden och för arbetsgivaren på sjukhuset. Skyddsombuden har lyft frågan i lokal samverkansgrupp och har till och med lämnat en 6:6 a-anmälan till Arbetsmiljöverket om situationen inom öppenvårdspsykiatrin.

Myndigheten avslog anmälan efter att arbetsgivaren lämnat in en handlingsplan med åtgärder. Någon utvärdering av den har ännu inte kommit till fackens kännedom.

Kammaråklagare Peter Larsson på internationella åklagarkammaren i Göteborg säger till TV4 Nyheterna Skaraborg att ärendet är prioriterat. Någon mer kommentar vill han inte ge.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida