2018 i backspegeln

Det här var Vårdfokus mest lästa artiklar 2018

Det här var Vårdfokus mest lästa artiklar 2018
Med löfte om bättre lönetillägg valde samtliga sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen i Torsby att söka om sina tjänster. Lönesatsningar kommer Vårdförbundet också att kräva i den kommande avtalsrörelsen. Arkivbild: Mostphotos

Att alla sjuksköterskor på iva i Torsby sade upp sig i protest blev Vårdfokus mest lästa artikel på webben under 2018. På andra plats hamnade artikeln om att Vårdförbundet kräver 10 000 kronor mer i månaden. Se hela listan här!

Det var strax före jul som Vårdförbundet presenterade sina krav inför den första riktiga avtalsrörelsen på åtta år. Artikeln om kraven blev snabbt en av Vårdfokus mest delade och lästa.

Allra flest läsare fick dock artikeln om att alla sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen vid sjukhuset i Torsby sagt upp sig i protest. Den drastiska åtgärden fick senare arbetsgivaren att gå med på ett lönetillägg – läs mer om hur det gick här.

På vår topplista finns också artikeln om vad som gäller när du blir smittad av kräksjuka på jobbet, och Vårdfokus granskning om hur mycket administrationen ökat: Fler styr och räknar – färre vårdar patienter.

1. Alla sjuksköterskor på iva i Torsby har sagt upp sig
Samtliga 14 sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen vid sjukhuset i Torsby sa i går upp sig. De gjorde det i protest mot att inte ha fått samma förmånliga lönetillägg som iva-sjuksköterskorna i Karlstad och Arvika.

2. Vårdförbundets krav: 10.000 mer i månaden
Ska bemanningskrisen i vården kunna lösas måste de erfarna få upp sina löner – rejält. I sitt yrkande inför nästa års avtalsförhandlingar kräver Vårdförbundet 10 000 kronor mer i månaden till ”särskilt yrkesskickliga” i alla yrkesgrupper.

3. Smittad av kräksjuka på jobbet – då kan du vara hemma med lön
Nu är årets säsong av kräksjuka igång, meddelar Folkhälsomyndigheten. Har du blivit smittad på jobbet? Här reder Vårdfokus ut vad som gäller och hur du ökar dina chanser att få vara hemma med lön.

4. Sjuksköterska nära mista livet på grund av flera misstag i vården
Sjuksköterskan Ann-Christine Björk har jobbat många år på akuten. När hon själv en dag plötsligt drabbades av kraftiga magsmärtor och förvandlades till patient chockades hon över hur illa akutsjukvården fungerade.

5. Så skapar du ro utan tabletter
Sjuka sover dåligt, men sjuksköterskor kan göra en hel del för att underlätta. En trygg nattsjuksköterska kan vara avgörande, visar forskning.

6. Här står sjuksköterskor i kö för att börja jobba
För två år sedan flydde sjuksköterskorna och vårdplatser stängdes. Idag är bemanningen full och chefen oroar sig för att behöva säga nej till de som sökt jobb. Hur gjorde han för att nå dit?

7. Vill sätta ord på det kvinnliga ståndet
Barnmorskestudenterna Antonia Nordin och Jenny Hedlöf reagerade när de insåg att det inte fanns ett svenskt ord för kvinnans fysiska respons vid sexuell upphetsning. Nu har de skrivit en magisteruppsats i ämnet och hittat ett lämpligt ord: dyna.

8. Inga sepsisfall med skärpt stickhygien i ambulans
När infektionsläkare i Jönköping slog larm om att flera patienter drabbats av sepsis visade en kontroll att det i många fall orsakats av venkatetrar de fått i ambulansen. Nya hygienrutiner har nu helt löst problemet.

9. Fler styr och räknar – färre vårdar patienter
Under de senaste åren har antalet sjuksköterskor och andra ur Vårdförbundets medlemsgrupper minskat i flera landsting och regioner, visar Vårdfokus granskning. Samtidigt har höga chefer, handläggare och administratörer ökat med 36 procent.

10. Nyexaminerade rasar mot Sahlgrenskas lönesättning
För nyutbildade sjuksköterskor som söker jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg gäller ett och samma löneerbjudande – oavsett vilken avdelning de tar jobb på.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida