lagar och föreskrifter

DI kräver svar om drogtester på Gävle sjukhus

DI kräver svar om drogtester på Gävle sjukhus
Datainspektionen vill veta om Region Gävleborg följt personuppgiftslagen i samband med att anställda drogtestats. Arkivbild: Mostphotos

Datainspektionen vill veta om insamling av känsliga uppgifter om personers hälsa skett i enlighet med personuppgiftslagen.

21 oktober 2015

I våras försvann vid flera tillfällen narkotikaklassade läkemedel inom division operation på Gävle sjukhus. För att få reda på vem eller vilka som eventuellt kunde ha stulit läkemedlen beslutades att 200-300 anställda slumpvis och utan att veta om det i förväg skulle drogtestas.

Både Vårdförbundet i Gävleborg och anställda på arbetsplatsen såg positivt på att testerna skulle genomföras. Men frågan är om insamlingen av uppgifterna gjordes i enlighet med lagen.

Det vill nu Datainspektionen, DI, ha svar på.

I Sverige är det enligt personuppgiftslagen inte tillåtet att samla in och föra register över särskilt känsliga uppgifter som människors politiska åsikter, religion, sexuella läggning eller hälsa utan att det finns mycket speciella skäl för det. Hur sådana uppgifter ska samlas in och behandlas är specialreglerat i personuppgiftslagen.

– Lagen finns till för att inte individers personliga integritet ska kränkas. Det är inte drogtesterna i sig som intresserar oss utan hur man i efterhand behandlar personuppgifterna, säger Datainspektionens jurist Ulrika Bergström.

Region Gävleborg har nu till den 6 november på sig att besvara DI:s frågor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida