Hot och våld i vården

Dömd för överfall på sjuksköterskor

Rättspsykiatrisk vård utan tidsbegränsning blev domen mot mannen som överföll och misshandlade två sjuksköterskor när han inte fick den medicin han begärde.

11 september 2018

Det hela hände på Enköpings lasarett i juni. Den 47-årige mannen hävdar att han blev nekad en medicin och därför gick till attack mot sjuksköterskan. Sjuksköterskan berättar att patienten blev orolig och att hon därför bestämde sig för att slå larm. Det skriver tidningen Enköpings-Posten i dag.

Patienten följer efter sjuksköterskan och överfaller henne genom att slå en gasflaska i bakhuvudet. När hon ligger på golvet fortsätter han att slå och sparka. En kollega som rusar till blir också överfallen.

Hotade att döda dem

Enligt tidningen står det i domen att den liggande sjuksköterskan fruktade för sitt liv och att patienten hotade att döda dem båda. Mannen, å sin sida, säger att han har glömt en del av vad som hände och att han var psykotisk, vilket styrks av rättsläkarens utlåtande. Han nekar både till misshandel och hot.

Den dömde mannen fälls för grov misshandel och för skadegörelse, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Han ska också betala 60 000 kronor i skadestånd till sjuksköterskorna, skriver Enköpings-Posten.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida