Elektriker kan ha fått i sig asbest från kulvertarna på Karolinska i Huddinge

Elektriker kan ha fått i sig asbest från kulvertarna på Karolinska i Huddinge
Elektrikerna har utsatts för asbestdamm i samband med renoveringar på Universitetssukhuset i Huddinge.

I går polisanmälde Elektrikerförbundet Stockholms läns landstings fastighetsbolag Locum och byggföretaget Bravida för arbetsmiljöbrott. Byggnaderna som renoveras på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge innehåller nämligen asbest. Även vårdpersonalen kan ha utsatts för asbetsdamm.

Asbesten har bland annat funnits i de gamla brandtätningar som elektrikerna rivit sönder och dragit kablar igenom, vilket spridit det asbesthaltiga dammet.

I våras satt det en skylt som varnade för asbest i kulvertarna under sjukhuset, där ett 50-tal elektriker utfört omfattande elarbeten i två års tid.  Förra månaden fick arbetet på nytt stoppas när det hittades asbest i lokaler på ett annat plan, där elektrikerna hunnit arbeta en månad, rapporterar SVT:s regionala nyheter ABC.

Byggnaderna ägs av det landstingsägda fastighetsbolaget Locum som anlitat byggföretaget Bravida för att utföra renoveringarna.

 

– Jag är frustrerad och förbannad så klart. Jag tycker att de har skött det jävligt dåligt. Vi har ju killar som är i början av karriären. Asbest är ju inget som drabbar nu – det kan ju komma om 20-30 år. Ska de gå och oroa sig nu i 20-30 år? Vi har dessutom dragit hem det till familj och barn, arbetskläderna hamnar ju i den vanliga tvätthögen, säger Elektrikerförbundets skyddsombud Robert Andersson till ABC-nyheterna.

 

Han konstaterar att även sjukhusanställda och patienter har använt kulvertarna och kan ha drabbats, men det tror inte Locums miljöchef Saija Thacker.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida