Ett nytt stickstativ underlättar arbetet på njurmedicin

Ett nytt stickstativ underlättar arbetet på njurmedicin
Carina Flodmans stickstativ har till en bättre arbetsmiljö på njurmedicinkliniken i Karlstad. Foto: Privat

Avdelningschefens uppfinning har löst hygienproblem och bidragit till en bättre arbetsmiljö.

4 september 2014

Avdelningschefen Carina Flodman på njurmedicinkliniken på Centralsjukhus i Karlstad tröttnade på den klumpiga stickvagnen som bara var i vägen inne hos patienterna. Stor och klumpig stod den lite vid sidan av, och för att komma åt rör, butterfly och spritsuddar lades allt i sängen.

– Det var ett problem, det måste ju vara rent och hygieniskt. Men det fanns ingen bra plats för rena saker, bara den klumpiga och höga stickvagnen som är svår att nå när jag sitter ner vid patientens säng, säger Carina Flodman.

Utvecklande samarbete

Efter att ha funderat på ett bättre arbetssätt i flera år kom hon för ett par år sedan kontakt med innovationsprojektet ”Vivan”. Hennes berättelse om bjässe-stickvagnen på avdelningen ledde till ett samarbete och utvecklingen av det nya stickstativet Charlie.

Det är ett halvt droppstativ med en rostfri bricka och två korgar, allt höj- och sänkbart – vilket gör stativet mer ergonomisk. Med är också en behållare för avfallspåse och en för stickande och skärande material. Sjuksköterskorna tar bara med sig det de behöver vid varje tillfälle och spritar Charlie efter användning

Carina Flodmans stickstativ har lett till en bättre arbetsmiljö och flera arbetsplatser har hört av sig och nappat på idén.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida