”Falck ambulans saknar kompetens att åtgärda brister i arbetsmiljön”

”Falck ambulans saknar kompetens att åtgärda brister i arbetsmiljön”
Jörgen Ekström, förtroendevald för Vårdförbundet på Falck ambulans.

Arbetsmiljöverket gör tummen ner för den psykosociala miljön på Falck ambulans i Stockholm. Enligt myndigheten saknar företaget kompetens att åtgärda bristerna. Dessutom tycker företaget att det förekommer mobbning mellan de anställda, medan facket ger en annan bild.

Som Vårdfokus tidigare berättat finns det stora brister i arbetsmiljön vid Falck ambulans i Stockholm. I mitten av maj gjorde Arbetsmiljöverket, som en del i ett EU-projekt med fokus på den psykosociala arbetsmiljön, en inspektion hos företaget. Resultatet är nedslående.

Falck kritiseras för att inte ha bedömt de psykosociala arbetsförhållandena i verksamheten och heller inte låtit arbetstagare och skyddsombud medverka i undersökningar och riskbedömningar. Myndigheten anser också att Falck saknar kompetens att åtgärda bristerna vad gäller de psykosociala arbetsförhållandena.

Christina Larsson som är ambulanschef på Falck ambulans berättar att det finns tecken på mobbning mellan de anställda.

– Vi har under senare delen av våren haft en turbulent tid i Stockholm med hög belastning och det finns en tuff jargong mellan medarbetarna. Det finns en mindre grupp som på olika sätt inte har agerat korrekt. Vi har haft samtal med dem och kopplat in en fristående konsult som ska arbeta fram handlingsplan, säger Christina Larsson.

Inga signaler om mobbning

Men Jörgen Ekström, förtroendevald ambulanssjuksköterska på Falck ambulans, ger en annan bild och berättar att situationen har sin upprinnelse i den ökade arbetstid som infördes i februari (se länk till tidigare artikel i Vårdfokus). Arbetstidsmåttet förlängdes till 43,75 timmar i veckan, vilket har gjort att många ambulanssjuksköterskor vägrar att ta övertidspass eftersom de inte orkar.

– Det är de som går in och tar extrapass som arbetsgivaren menar har känt sig mobbade av de andra. Det förekommer säkert diskussioner om det här mellan olika personer, men mobbning har jag inte hört talas om, ingen har kontaktat Vårdförbundet om det. Samtidigt ska det inte vara så att den som behöver jobba extra ska behöva må dåligt av det, säger Jörgen Ekström och påpekar att facket inte accepterar några påhopp.

Ska hinna klart

Vad gäller kritiken från AMV så har den redan fått effekt, berättar Christina Larsson. Falck ambulans jobbar med alla tre punkterna och ska hinna klart förbättringsarbetet innan fristen löper ut. Anledningen till att det finns brister i arbetsmiljön, förklarar hon med att verksamheten under en lång tid varit bättre på ”skruv- och mutterfrågor” men sämre på medbestämmande, något som hon är medveten om och försöker ändra på. Till exempel ska de nya områdescheferna gå en utbildning i arbetsmiljöutveckling.

Senast den 20 augusti måste företaget presentera sina åtgärder. Den 29 augusti görs en ny inspektion av myndigheten. Myndigheten kräver att förbättringsarbetet ska ske i samråd med skyddsombud och övriga arbetstagare. Men enligt Jörgen Ekström har Falck ännu inte bjudit in till några samtal.

– Nej, i stället har de ställt in möten med oss i skyddskommittén.

Christina Larsson:

– Jag har inte haft tid för möten, det är därför jag har ställt in. Men vi ska såklart ha möten, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida