Falun: Sjuksköterskorna flyr akuten och en avdelning måste stängas
Förra året sa 31 sjuksköterskor upp sig från akuten på lasarettet i Falun. Nu har ytterligare 22 sagt upp sig och personalbristen är så stor att en akutvårdsavdelning måste stängas.
Borlänge tidning skriver i dag om massflykten från akuten i Falun. För att trygga patientsäkerheten ska akutvårdsavdelningen stängas i september och personal föras över till akuten.
Kerstin Erlandsson, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Dalarna, säger till Vårdfokus att arbetsgivaren inte har tagit förbundets varningar på allvar.
– När det lokala arbetstidsavtalet sas upp för drygt ett år sedan varnade vi för att det skulle leda till att sjuksköterskor sa upp sig. Både arbetstyngd och arbetstid har ökat, samtidigt som schemat domineras av kvälls- och nattpass, säger hon.
En dyr besparing
Det som skulle vara en besparing har lett till en kostnadsökning, enligt Kerstin Erlandsson. För att få erfarna sjuksköterskor att stanna har arbetsgivaren erbjudit en så kallad förstärkningspeng till dem som har arbetet på akuten i minst tre år. Det hjälper inte längre.
– Pengarna uppskattades till en början, men nu är man så uttröttad av dåliga arbetsvillkor att det inte räcker. Det talar sitt tydliga språk när en privat vårdcentral får 19 sökanden, men när akuten annonserar får de inte svar från någon sjuksköterska, säger Kerstin Erlandsson.
Undviker kvälls- och nattpass
Sjuksköterskorna söker sig till arbetsplatser där det är mindre tungt eller där de slipper kvälls- och nattpass: mottagningar, kommuner eller till ett patienthotell beläget på sjukhuset. Och Norge lockar fortfarande.
– Att akuten inte får några sökanden kan inte bara förklaras med sjuksköterskebrist. Det finns sjuksköterskor, men de är inte längre beredda att arbeta under de arbetsvillkor som erbjuds.
Kerstin Erlandsson håller med den sjuksköterska som formulerade lösningen så här: ”Se till att få primärvården att fungera och inför arbetstidsförkortning”.
– Det tror jag skulle hjälpa, säger hon.