sommar 2020

30 000 extra – men bara för semester som flyttas sent

30 000 extra – men bara för semester som flyttas sent
De som får besked efter midsommar om indragen eller flyttad semester får 30 000 kronor i extra ersättning per vecka. Men alla som fått sin semester flyttad före 18 juni får inget extra. Arkivbild: Mostphotos.

Nu erbjuder Region Jönköping 30 000 kronor extra för vårdpersonal som tvingas flytta semesterveckor. Men det gäller bara förändringar som beslutas efter midsommar. "Ett slag i luften", anser Vårdförbundets medlemmar.

Vårdförbundet är allt annat än nöjda med hur Region Jönköping hanterat personalens semestrar den här sommaren. Vårdfokus har tidigare skrivit om att man kommer begära skadestånd för medlemmars räkning för sena besked och indragna semesterveckor.

Trött och sliten personal har berättat om hur upprörda de är över att regionen drar in redan beviljade semestrar och ändrar i planeringen – utan att ge någon extra ersättning för det.

Läs mer: Kommer begära skadestånd för sena semesterbesked
”Vi känner oss överkörda och livegna”

”Borde gälla alla”

Dagen före midsommarafton gick så Region Jönköpings tillförordnade HR-direktör ut med ett pressmeddelande där han skriver att han fattat beslut om att den som får sin semester ändrad ersätts med en extra semesterdag samt 30 000 kronor per vecka som ändras. Men detta gäller bara semester som ändras efter den 18 juni.

— Våra medlemmar upplever det här som ett slag i luften. Självklart borde även de som fått sin redan beviljade semester indragen och flyttad även före det här datumet få ersättning för det. Vi har argumenterat för det i förhandlingarna men fått blankt nej från arbetsgivaren, säger Iréne Sjövall Sanned, ordförande för Vårdförbundet avdelning Jönköping.

Har redan fått besked

De flesta inom intensivvården har redan fått besked om att de fått semesterveckor indragna eller flyttade – så om inga ytterligare förändringar behöver göras från och med nu och framöver behöver regionen inte betala ut en krona i extra ersättning.

Iréne Sjövall Sanned, ordförande för Vårdförbundet avdelning Jönköping.

— Men jag är också orolig över att deras planering är så bristfällig att de redan nu ser att de måste dra in ännu fler semesterveckor. De som tidigare bara fått tre veckor i stället för fyra, främst inom intensivvården, kanske bara kommer att få en eller två veckors semester, säger Iréne Sjövall Sanned.

Vårdförbundet kommer nu att driva skadeståndskrav gentemot arbetsgivaren för framförallt sena semesterbesked men också för indragna beviljade semesterveckor.

— Vi har uppmanat alla medlemmar som hör av sig till oss att skicka in underlag. Exakt hur många som berörs av detta vet vi inte ännu, men vad vi bedömer kan det handla om ett 70-tal enbart på Ryhovs sjukhus i Jönköping, säger Iréne Sjövall Sanned.

Skyller på varandra

Hon är bedrövad över att varken politiker eller ansvariga tjänstemän tagit tag i den här frågan, trots att Vårdförbundet kontaktat dem upprepade gånger.

— De skyller på varandra. Politikerna säger att semesterersättningar är en fråga för tjänstemännen och att de inte vill lägga sig i fackliga förhandlingar. Tjänstemännen å sin sida säger att de sitter inte på pengarna och att Region Jönköping av tradition inte brukar betala extra för flyttade semesterveckor.

Vårdfokus har sökt Sven Fägerskjöld Sällström, tf HR-direktör, i Region Jönköping.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida