Sjuksköterskebristen

Sjukhus förlänger sommarstängningen

Sjukhus förlänger sommarstängningen
Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Emil Langvad

Flera sjukhus låter sommarstängningen vara ända till december på grund av bristen på sjuksköterskor. Psykiatrin på NÄL och kvinnokliniken i Lund är de senaste i raden.

23 augusti 2019

Efter massuppsägningen på kvinnokliniken i Lund i råder personalkris. I juni sa 14 av 24 sjuksköterskor upp sig från gynekologavdelningen, något Vårdfokus rapporterat om. De var trötta på att vara underbemannade, att jobba dubbla pass och att inte bli lyssnade på. Tre fackförbund larmade och gjorde en gemensam arbetsmiljöanmälan till arbetsgivaren.

Läs också: Uttröttade sjuksköterskor i Lund säger upp sig

I september slutar sjuksköterskorna och avdelningen kan inte öppna sina 17 ordinarie vårdplatser, skriver Sydsvenskan. Under sensommaren drogs platserna ner till åtta efter fackliga krav. På avdelningen vårdas kvinnor med gynekologisk cancer.

Rekrytering av nya sjuksköterskor pågår men Vårdförbundet lokalt är inte övertygat om att det kommer att lyckas, enligt Sydsvenskan.

På Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan förlänger vuxenpsykiatrin stängningen av avdelning 67 till december, enligt Sveriges Radios P4 Väst. För att kunna öppna igen behöver fyra sjuksköterskor rekryteras.

Läs också: Minst 40 sjuksköterskor fattas i Oskarshamn

På Oskarshamns sjukhus fortsätter hösten också med färre vårdplatser, som Vårdfokus berättade om i går. Där är man över 40 sjuksköterskor kort på medicin- och akutkliniken.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida