Funderat

Sparade jag tid? Nej, genom latexhandsken och in i mitt yrkesstolta finger gick den subkutana spetsen.? ?

29 oktober 2009

Mitt i natten, varm i landstingskläderna och full av självsäkerhet, sticker jag mig. En av alla dessa injektioner genom åren, så många att jag i det här fallet inte ens minns vad det var för läkemedel.?

Mörkade för patienten, spritade händerna, gick in på expeditionen och klämde på fingret. En ensam droppe blod letade sig fram. Jag svor för mig själv. Patienten hade visserligen ingen känd blodsmitta, men det är ju som bekant inte samma sak som att inte vara blodsmittad. Jag kunde inte veta och osäkerheten malde i mig medan timvisaren fortsatte att beta av småtimmarna.

Men det var inte osäkerheten som var värst. Värst var att erkänna att jag klantat mig. Ett rutinstick, ett misslyckat litet nedrans rutinstick efter tusen lyckade. Så dumt och onödigt. Jag visste precis vad jag gjort för fel när jag skulle sätta på plasthylsan på nålen. Jag visste att den dryga sekund som mitt slarv sparade mig i arbetstid sedan skulle kosta mig månader av nervös väntan.

Varför? Det enda svar jag kom fram till var vana och slentrian. Inga gula etiketter märkta »blodsmitta« i journalpapper – ingen anledning att se just den injektionen som ett tillfälle som krävde extra uppmärksamhet. Speciellt inte för mig – jag som var så ofattbart rutinerad när det kommer till en sådan enkel sak som subkutan injektionsteknik.?

Nu ser jag lite annorlunda på det. Jag ser inte poängen med att skriva en massa utropstecken och röda cirklar på rapportbladen efter diagnosen hepatit C, jag ser heller inte vinsten att ha dubbla handskar vid provtagning av hiv-positiva. För min egen säkerhet och för att undvika att särbehandla patienter med vissa diagnoser ser jag alla patienter som blodsmittade.??

När timvisaren pekade på tidig morgon den där natten hade jag berättat för både min arbets­ledare och patienten om mitt klantiga misstag. Efter blodprover och månader av väntan konstaterades att varken patienten eller jag bar på någon blodsmitta. Och alla injektioner, från den ettusen­andra och framåt, har sedan dess bara träffat i en person.?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida