Funderat

Flera gånger ringer jag till landstingsrådet i Västernorrland. Jag vädjar till hennes telefonsvarare: »Ring mig!«??

25 februari 2010

När hon till slut, i mitten av februari, kastar in hand­duken är samtalen fortfarande obesvarade. Stormen kring henne – som jag i pytteliten utsträckning har medverkat i – tar till slut ut sin rätt.?

Efter sitt frånträde ger hon en presskonferens. Vad jag förstår har hennes arbetssituation blivit ohållbar. Eller, ska vi kalla det hennes arbetsmiljö.

Landstingsrådet har säkert sin definition av arbetsmiljö. Jag har min. De som vårdar sjuka människor på sjukhus runt om i landet har sin.?

Hur ett landstingsråd beskriver en god arbetsmiljö vet jag inte. Men jag kan föreställa mig att det handlar om att få stöd av sina partikamrater, få hjälp och goda råd av sina tjänstemän och ha ett gott förhållande till allmänhet och massmedier. Säkert kan en allt hårdare ekonomisk verklighet ge många landstingsråd sömnlösa nätter.?

Jag har dock, efter flera besök i Örnsköldsvik och Sundsvall, fått klart för mig att de största hoten mot sjuksköterskornas och resten av vårdpersonalens arbetsmiljö där är två: rädslan för att inte kunna ge en tillräckligt bra vård och bristen på inflytande över de förändringar som på grund av den ekonomiska krisen är nödvändiga.??

Sjukhusdirektören Margaretha Rödén böjde sig för de ekonomiska villkoren men bjöd in de anställda på Sundsvalls sjukhus i det förändringsarbete som den vacklande ekonomin gjorde nödvändigt. Att hon fick sparken ledde inte bara till landstingsrådets avgång, värre var att det innebar ett hårt slag mot de anställdas arbetsmiljö och respekten för deras kunnande och deras rätt till inflytande.?

Kanske gläds de nu åt att landstingsrådet har fått gå. Fast egentligen hade det varit bättre om hon hade trivts på jobbet, och att hennes handlande hade gjort att de också kunde trivas på sina arbetsplatser. Det hade definitivt varit till gagn för vårdpersonalen. Och för patienterna.??

Hur är det då med min arbetsmiljö? Ganska bra, fast inte när jag aldrig blir uppringd av dem jag behöver prata med för att kunna skriva bra reportage i tidningen.?

Jag fick inget samtal från landstingsrådet. Men det berodde kanske på att hon fick fullt upp med att avgå…??

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida