Gotland: Omorganisation av hemsjukvården ledde till kaos

Långa, stressiga arbetsdagar med orimligt många hembesök och långa körsträckor. Vårdförbundets medlemmar har fått slita hårt sedan hemsjukvården på Gotland organiserades om den första november.

När hemsjukvården på Gotland fördes över från hälso- och sjukvårdsförvaltningen till socialförvaltningen den första november blev situationen kaotisk. Bemanningen motsvarade inte på långa vägar behovet och Vårdförbundets medlemmar har fått för många hembesök per sjuksköterska.

Bra plan på lång sikt

Arbetsdagarna har blivit långa, resorna till de olika hembesöken har tagit mycket tid, och en oklar organisation har skapat frustration och osäkerhet.

För en vecka sedan gjorde Vårdförbundet en arbetsmiljöanmälan och i fredags kom svaret. Arbetsgivaren ska se över och förbättra hemsjukvårdens interna organisation. Ett projekt ska också tillsättas kring arbetsmiljön som ska utformas tillsammans med medarbetarna.

– Det är en bra plan på lång sikt och den visar att arbetsgivaren gjort mycket för att förbättra, men det löser inte problemen här och nu. Därför har vi påbörjat en dialog med arbetsgivaren, säger Linda Eklund, ordförande för Vårdförbundet Gotland.

Väntar svar senast fredag

Socialförvaltningens lösning hittills har bland annat gått ut på att sätta in fler undersköterskor. Enligt Vårdförbundet räcker inte det, det behövs fler distriktssköterskor också.

– I den fortsatta dialogen begär vi att bemanningen ska vara adekvat utifrån arbetsbelastningen. Vi måste få in fler medarbetare med rätt kompetens. För att lösa alla de situationer som uppstår behövs det sjuksköterskor, säger Linda Eklund.

Senast på fredag väntar Vårdförbundet svar på sin senaste skrivelse till socialförvaltningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida