Guldkant för barnmorskor
Höstkvällens mörker sänker sig över Länssjukhuset i Halmstad. Knappt 20 barnmorskor på sjukhusets kvinnoklinik samlas för att vara med på avdelning Hallands guldkantsmöte.
Varje termin kan de lokala förtroendevalda bjuda in till ett »guldkantsmöte«; med hjälp av ett särskilt anslag kan de då sätta guldkant på den fackliga aktiviteten. Den här kvällen är »guldkanterna« fortfarande nedpackade i sina kartonger: smörgåsar med ett överdådigt pålägg, därtill en smaskig efterrättskaka. Mia Widerberg från avdelningsstyrelsen hälsar välkommen.
Kliniken ska också få en ny förtroendevald. Magdalena Nilsson har haft uppdraget i fyra år, och nu känner hon att hon vill lämna stafettpinnen vidare till någon annan.?
Det finns inte bara en utan två som är beredda att ta över pinnen. Så för ovanlighetens skull kommer valet att avgöras i en sluten omröstning.??
De båda kandidaterna får presentera sig och sina tankar om vad de vill göra av det fackliga uppdraget. Sedan är det dags för omröstning.?
Alla närvarande får skriva ett namn på en lapp. Lapparna läggs i en »valurna« i form av en tom vas, som går runt bordet, från medlem till medlem.?
Rösterna räknas, och det visar sig att Emelie Anderberg från årsskiftet är den som ska företräda sina kolleger på kliniken fackligt.?
Emelie Anderberg är sjuksköterska sedan 2003, och har varit barnmorska i tre år. Solidaritet och kamratskap är starka drivkrafter för henne. Det känns skönt att ha facket bakom sig, inte minst när man arbetar på förlossningen.?
– Det handlar verkligen om ytterligheterna, liv och död. Alla är rädda för att det ska hända något, säger hon.??
Men dessförinnan har man packat upp »guldkantskartongerna«, fyllt på i vattenglasen och kaffekopparna och diskuterat fackliga frågor från alla möjliga utgångspunkter. Allt från orättvisa las-regler, knöliga scheman och de dåliga ob-ersättningarna till de nattarbetandes villkor, skl-utspel och tco:s 80 000-kampanj (den som visar att kollektivavtalet är värt 80 000 kronor om året för den som är medlem i facket).??
Och varför är det så få heltidstjänster? Det är många som vill gå upp till heltid men det får de inte, i stället anställs nya barnmorskor på deltid. Det är faktiskt bara fyra barnmorskor på förlossningen som har heltid.?
– Gunnel (avdelningens ordförande) tar upp frågan i den centrala samverkan så fort tillfälle ges, försäkrar Mia Widerberg.?
Någon packar ned en överbliven macka att ha med sig på nattpasset som väntar, medan andra gör sig beredda att gå hem. Två timmar med facket är över.