Fackligt

Här överlämnar de tusen arga hälsningar till politikerna

Här överlämnar de tusen arga hälsningar till politikerna
Vykorten är förtryckta och på baksidan finns plats för en personlig hälsning. Foto: Privat.

Medlemmar i bland annat Lycksele, Skellefteå och Umeå har skrivit vykort till regionpolitikerna via Vårdförbundet. De överlämnas samma vecka som många fått sina nya lönebesked. "Missnöjet är större än någonsin", säger avdelningsordförande Jenny Olsson.

”Jag vill inte förlora en kollega till”

”Höj våra löner!”

”Avgå!”

Så lyder några av budskapen på de 1 000 vykort från Vårdförbundets medlemmar i Lycksele, Skellefteå och Umeå som överlämnades till regionstyrelsen i Västerbotten på tisdagen. Avdelningsordförande Jenny Olsson ledde den färgglada delegationen som uppvaktade politikerna.

– Vissa medlemmar skriver målande om sin vardag, andra ger förslag på förbättringar och några har bara undertecknat med sitt namn, berättar hon.

”Kul på jobbet? Tack för en trevlig sommar?” står det på framsidan av vykorten. Foto: Privat.

Vykorten är förtryckta. På framsidan står ”Kul på jobbet? Tack för en trevlig sommar?”

Bakgrunden är ett uttalande från sjukvårdsdirektör Brita Winsa, som i samband med ett resonemang om kompetensförsörjningen i vården nämnt att det viktigaste är att ”ha kul på jobbet och ha trevliga kollegor”, något som upprörde vårdanställda i regionen.

– När det mest basala är uppfyllt, då kan vi börja ha kul på jobbet. Men den här sommaren har varit den värsta någonsin. Det har varit ständiga beordringar, dubbelpass och uppsägningar. Våra medlemmar är bedrövade. De erfarna har inte tid att vara tillräckligt stöd till de som är nya, och det gäller alla fyra yrkesgrupperna, säger Jenny Olsson till Vårdfokus.

Missnöje med löneökning

Manifestationen kom lägligt, eftersom många fått besked om löneförhöjningar den här veckan. Missnöjet är stort.

– Vi har aldrig tidigare fått så många samtal från medlemmar som återigen fått litet påslag, särskilt chefer. Det har bara sjunkit och sjunkit de senaste åren. Vi ligger redan i botten bland alla regioner. Vi har fört samtal med politiker och hr-avdelningar, men alla skyller bara på varandra och säger att det inte finns några pengar. Nu undrar vi hur många som ska behöva säga upp sig innan det vänder. Det finns anledning att vara orolig för välfärden i hela Västerbotten.

Jenny Olsson, längst till vänster, ledde den färgglada delegationen. Foto: Privat.

Hur togs vykorten och budskapen emot?

– Det var blandat. En del tyckte att det var bra, andra att det var fel väg att gå. Att vi borde ha en dialog i stället. Det har vi haft återkommande de senaste åren, men få förhandlingar blir dialoger. Vi får bara höra att det inte finns något att göra åt situationen.

Varifrån kom idén med vykorten?

– Vi har skickat vykort till politikerna förut, men då postade vi dem. Nu ville vi lämna över dem personligen.

Brita Winsa säger till P4 Västerbotten att hon beklagar hur hennes uttalande tolkats.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida