Här tvingas de anställda gå ut till bilen för att prata ostört

Här tvingas de anställda gå ut till bilen för att prata ostört

Bilen är den enda plats där sjuksköterskorna i Ängelholms hemsjukvård kan prata riktigt ostört. Arkivbild: Colourbox

Trängsel. Dålig belysning där mediciner blandas till. Mörka, lyhörda och syrefattiga rum. För att kunna prata ostört måste de ibland gå ut och sätta sig i bilen. Så ser arbetsmiljön ut för sjuksköterskorna som bedriver vård i hemmet i Ängelholm. Nu kopplas Arbetsmiljöverket in.

21 november 2011

I tre år har personalen som jobbar med avancerad sjukvård i hemmet i Ängelholm haft sina lokaler i ombyggda lägenheter på nedre botten i ett vanligt hyreshus. Lika länge har de anställda kämpat för att få en bättre arbetsmiljö.

Personalgruppen har flera gånger blivit lovade nya lokaler. Men planerna har runnit ut i sanden och politiker har inte fattat nödvändiga beslut.

Trångt och mörkt

Nu trängs den växande personalgruppen i smala korridorer belamrade med förrådsmaterial. Ett enda rum får fungera som personalrum, vilorum, kontor med dator och mötesrum för personal och anhöriga. I rummet görs också viktiga rondsamtal och överlämningar.

I läkemedelsrummet på två kvadratmeter ska sex personer samsas i dålig belysning. Platsen för att tillreda antibiotika är liten och saknar utsug.

Lyhört och syrefattigt

Ventilationen är enligt fastighetsägaren anpassad efter betydligt färre människor än de 13 till 22 personer som brukar vistas i lokalerna samtidigt. Ljudnivån är hög och rummen lyhörda, vilket äventyrar sekretessen.

– Om personalen måste ringa och vara ostörda får de gå ut och sätta sig i bilen ibland, berättar Tord Rausner, huvudskyddsombud från Vårdförbundet som tillsammans med Läkarförbundet nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Ohållbar situation 

I sitt svar på anmälan styrker verksamhetschefen bilden av en katastrofal arbetsmiljö som får personalen att må dåligt. ”Jag kan bara bekräfta att situationen är ohållbar och måste åtgärdas”, skriver hon.

 Enligt Tord Rausner var det senaste löftet från Region Skåne till de anställda att de skulle få flytta in i nya lokaler nu i november. Men flytten har åter skjutits fram i ytterligare två år.

 – Personalen mår inte bra. De har huvudvärk, är trötta och känner ingen arbetsglädje längre. Det här och den dåliga belysningen där de tillreder medicin ökar risken för misstag och är i förlängningen en fara även för de gamla de vårdar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida