Helsingborgs lasarett krävs på en miljon i böter

Helsingborgs lasarett krävs på en miljon i böter
Den här sängen kan komma att kosta Helsingborgs lasarett en miljon kronor. Foto: Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket har ansökt hos Förvaltningsrätten om att Helsingborgs lasarett ska dömas att betala en miljon kronor i vite för överbeläggningar.

3 februari 2012

I september förbjöd Arbetsmiljöverket Helsingborgs lasarett att placera patientsängar för trångt. Ett brott mot förbudet skulle medföra ett ovanligt högt vite på en miljon kronor.

Vid en inspektion i december på medicinkliniken, avdelning 47, kunde Arbetsmiljöverket se att man brutit mot förbudet. En patientsäng hade placerats i en korridor med långsidan mot väggen. Enligt Arbetsmiljöverkets påbud ska det på båda långsidorna om sängen finnas ett fritt utrymme på minst 0,8 meter.

Därför ansöker nu Arbetsmiljöverket om att Förvaltningsrätten utdömer vitet på en miljon kronor.

– Vi är naturligtvis inte glada över att sjukhuset tvingas betala så höga böter, det är pengar som kunde ha behövts mycket bättre i verksamheten, men det är ändå viktigt att sätta press på arbetsgivaren för att få en bättre arbetsmiljö, säger Ulf Larsson, förtroendevald för Vårdförbundet i Helsingborg.

Han anser att ansvaret ligger hos Region Skåne och att det i grunden handlar om politiska beslut. Antalet patienter har ökat kraftigt och resurserna räcker inte till.

På måndag öppnas åtta nya vårdplatser på den gamla infektionsmottagningen som ska kunna användas när det är hög belastning.

– Det är bra och kommer förhoppningsvis att förbättra läget, men det är en lång väg att gå för att lösa problemet med överbeläggningar långsiktigt, säger Ulf Larsson.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida