Vintervård

Hur går det i vintervädret?

När hjulen på ambulansen slirar och snön vräker ner är det tur att det finns hjälpsamma människor i närheten, berättar ambulanssjuksköterskan Mats Frost från ett snötäckt Norrtälje.

5 februari 2019

Det hade snöat hela lördagskvällen och natten. Tung blöt snö. Vid tretiden föll flingorna ännu tätare. Mats Frost och hans kollega hade precis avslutat en körning till Rimbo när ett sjukhem i ett samhälle en dryg mil därifrån hörde av sig och berättade om en patient som hade ramlat och var yr och ostadig. 

Komma fram

För vissa fordon är framkomlighet på vintern extra viktigt. För en ambulans kan det handla om liv och död.

Vid dåligt väglag brukar Mats Frost vara väldigt noggrann med var han parkerar. Det kan vara värt att bära båren lite längre för att inte köra fast. Men ibland är snön extra svårbedömd. Sjukhemmets ingång låg precis i änden av en väg som sluttade svagt och snön som nu föll i tunga klumpar var blöt och hal. När patienten blivit hjälp in i bilen gick det inte att komma därifrån.

Mats Frost. Foto: Privat

– Normalt är det inga problem, men tidigt i söndags morse var det väldigt besvärligt. Det snöade mycket, våt snö, och det var svårt att få fäste med de här däcken, säger Mats Frost.

Egna upplevelser

Då kom en traktor som plogade snö i närheten till undsättning. Med hjälp av en bogserlina fick ambulansen draghjälp uppför backen. Patienten mådde bra under omständigheterna – det var ingen fara för någons liv – och färden kunde fortsätta på ett säkert sätt till Norrtälje sjukhus.

”I natt har vi brottats mot vädrets makter. Tillslut gick det inte längre. Sven E Marklund från Svartlien fick lov att komma och skotta och dra loss ambulansen”, skriver Mats Frost på sin Facebooksida där han först publicerade filmen på räddningsaktionen.

Har du egna upplevelser från att vårda i vinterväder som du vill dela med dig av? Hör gärna av dig till Vårdfokus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida