Internationellt

ICN: Orimlig arbetsmiljö under coronakrisen

ICN: Orimlig arbetsmiljö under coronakrisen
Indiska militärens helikoptrar låter blomblad regna över sjuksköterskor, läkare och poliser, för att tacka för deras ansträngningar i kampen mot covid-19 i Mumbai. Bild: TT/AP

Runt om i världen hyllas vårdpersonal för sina insatser under coronakrisen. Men internationella organisationer varnar nu också för att sjuksköterskor drabbas av både psykisk ohälsa och stigmatisering.

Internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN, får rapporter om att den hårda pressen på vårdpersonal i covidvården lett till ökad psykisk ohälsa, som depression och utbrändhet.

Nu riktar sig ICN till regeringar och ledningsgrupper och uppmanar dem att ta hand om sina sjuksköterskor. Organisationen uppmärksammar de ”överväldigande” hyllningarna till vårdpersonal från allmänheten runt om i världen. Samtidigt märks i vissa länder alltså en ny problematik, som ICN fördömer.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Sjuksköterskor stigmatiseras

Både ICN och Världshälsoorganisationen, WHO, ser tecken på att covid-19 har börjat ses som ett stigma i vissa länder, det vill säga att sjuksköterskor som arbetar i covidvården får en negativ stämpel för att de tagit hand om smittade patienter. Rapporter visar att sjuksköterskor utsätts för hot, påhopp och till och med våld.

– Det är extremt alarmerande att sjuksköterskor stigmatiseras för att de utför sitt livräddande arbete med patienter sjuka i covid-19. Att de utsätts för hot och våld är förbluffande. Det är helt oacceptabelt, säger Howard Catton, chef på ICN, i ett pressmeddelande.

ICN menar att hoten beror på rädsla för smitta, okunskap och brist på information. Organisationen uppmanar nu regeringar världen över att genast vidta åtgärder och att ta fram riktlinjer för nolltolerans.

– Inga sjuksköterskor ska behöva stå ut med verbala eller fysiska attacker någonsin, och speciellt inte nu, säger Howard Catton.

Kommit fram under webbinarier

Vittnesmålen om hot och våld har nått ICN genom en serie webbinarier om coronavård, senast i förra veckan av latinamerikanska sjuksköterskor, men också under presentationen av den stora rapporten State of the world’s nursing i april.

Läs mer: WHO: Det fattas sex miljoner sjuksköterskor

ICN poängterar att sjuksköterskor i coronakrisen arbetar under en press som saknar motstycke.

– De riskerar utbrändhet och att förlora förmågan att orka med sitt avgörande arbete. Regeringar och ledningar har ett ansvar att ta hand om landets sjuksköterskor. Sjuksköterskor är en värdefull resurs i goda tider och under pandemin ännu viktigare, säger Annette Kennedy, ordförande för ICN, i samma pressmeddelande.

Risk för posttraumatisk stress

Risken finns att vårdpersonal drabbas av posttraumatisk stress eller annan stressproblematik, efter att ha arbetat med svårt sjuka covid-19-patienter.

– Sjuksköterskor har alltid arbetat under psykisk press, men pandemin ställer ännu högre krav på dem, såväl fysiskt som psykiskt. Vi måste ge dem stöd nu för att hantera den psykiska ohälsa som uppstår, för att förebygga framtida problem, säger Annette Kennedy.

Organisationen slår fast att sjuksköterskors arbetsmiljö ofta är orimlig under krisen. Nya vårdavdelningar startas, sjuksköterskor arbetar med nya kolleger och chefer, och arbetsbelastningen är hög. Samtidigt har många en inre konflikt, att vilja göra sitt arbete men också känna oro för den egna och familjens hälsa. Dessutom tillkommer rädslan när de hör om kolleger som blir svårt sjuka, och även avlider.

Budskapet från internationella sjuksköterskeorganisationen till regeringar och andra i sjukvårdens ledning är att skydda och stötta sina sjuksköterskor. Det brådskar att få fram nationella och lokala riktlinjer för stöd till sjuksköterskor i covidvårdens frontlinje.

ICN:s rekommendation till sjuksköterskorna själva är att stanna upp och reflektera kring sitt eget mående, stötta varandra och även söka professionell hjälp om det behövs. Läs rekommendationerna här.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida