Ingen ny mammografiutrustning i Sundsvall – trots värkande nackar

Ingen ny mammografiutrustning i Sundsvall – trots värkande nackar
Personalen har försökt att lindra problemen med hjälp av rotationsscheman, gymnastik och rehabiliteringsprogram. Men det räcker inte. Arkivbild: Colourbox

Landets äldsta mammografiutrustning finns på Sundsvalls sjukhus. Personalen lider av värk och förslitningar i händer, axlar och armar. Trots det vill politikerna i nuläget inte investera i ny utrustning.

28 oktober 2011

I maj skrev Vårdfokus om den uråldriga mammografiutrustningen på Sundsvalls sjukhus. Arbetsmiljöverkets inspektioner visade att en oroväckande stor del av personalen har värk i händer, axlar och armar. Men trots att en ny digital utrustning både skulle vara mer patientsäker och rädda personalens hälsa händer inget.

Mammografienhetens avdelningschef, Tommy Berglund, säger att de försöker att lindra problemen med hjälp av rotationsscheman, gymnastik och rehabiliteringsprogram. Men det räcker inte.

– Värst är kasetthanteringen. Varje kassett väger sex hekto och vi hanterar 300 kasetter varje dag. Lyften ger värk i nacken och det är illa i sig. Men det  känns ännu värre när vi vet att det finns modern digital utrustning som skulle bespara oss smärtan, säger han.

Tommy Berglund och den övriga personalen på mammografienheten har fått veta att ny utrustning kostar 33 miljoner och att den summan inte finns.

– Nu är det upp till politikerna, säger han.

Ryms inte inom budgeten

Men politikerna i Västernorrlands läns landsting anser inte att de har råd att modernisera mammografiutrustningen.

– Vi är väl medvetna om problemen och det är högprioriterat. Men vi sitter i en rävsax. En ny mammografiutrustning ryms inte inom investeringsbudgeten i år, säger den moderata ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden, Jacomina Beertema.

Hon berättar att åtminstone ett par hundra miljoner kronor har redan gått till arbetsmiljöförbättringar i form av en ny akutmottagning på Sundsvalls sjukhus och en ny ögonklinik på samma sjukhus.

– Det kommer pengar till mammografienheten också, men jag kan inte säga när. Vi kan inte trolla fram pengar, säger Jacomina Beertema.

Vårdförbundets skyddsombud på mammografienheten, Anette Magnusson, förstår inte varför inte landstinget satsar på en så välfungerande verksamhet som mammografin.

– Vi håller budget och vi förebygger sjukdom – det är märkligt att man inte tar tillvara det. Jag har länge försökt att få sjukhusdirektören att göra ett studiebesök hos oss.  Trots åtskilliga mejl till henne har jag aldrig fått något svar, säger hon.

Även Vårdfokus har vid upprepade tillfällen sökt sjukhusdirektören men inte lyckats få någon respons.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida