Insmugglade tändstickor en fara för personalen inom rättspsykiatrin
Personalen på rättspsykiatrin i Växjö har återigen utsatts för fara genom att en patient har startat en brand. Arbetsmiljöverket har bett ledningen att redogöra för vad de tänker göra för att det inte ska hända igen.
För ett par år sedan startade en kvinnlig patient en brand på rättspsykiatrin i Växjö genom att tända eld på sitt rum. I mitten av maj i år hände det igen: en patient tände eld i en papperskorg på en toalett.
Personalen lyckades släcka branden, bland annat med hjälp av en pulversläckare. Men den som höll i pulversläckaren tappade greppet och fick pulver i ögonen och var tvungen att söka sjukhusvård.
Krävde in en utredning
När anmälan om arbetsolyckan kom till Arbetsmiljöverket beslutade myndigheten att kräva in en utredning om vilka åtgärder arbetsgivaren tänkte vidta för att något sådant inte ska hända igen. Händelsen ses som ett allvarligt tillbud och myndigheten ville bland annat veta vilka regler och rutiner som gäller för användning av tändare och tändstickor.
– Konsekvenserna kan bli riktigt allvarliga om en brand startar på en låst avdelning, säger arbetsmiljöinspektör Kerstin Rosengren.
I början av juni kom utredningen från rättspsykiatrin till Arbetsmiljöverket. Ledningen berättar bland annat att man har tagit kontakt med företagshälsovården och haft spegling av händelsen för att stötta personalen. Åtgärder för att det inte ska hända igen har också vidtagits.
Måste visitera och kontrollera
– Vi har inriktat oss på personalen, tekniken och organisationen. Till exempel har vi återigen informerat om vikten av att visitera och kontrollera att patienter inte smugglar in tändare eller tändstickor. Det finns patienter som använder de mest raffinerade metoder – som att ha en glödande cigarett i munnen, berättar säkerhetsutvecklaren och biträdande verksamhetschefen David Wirdelöv.
Personalens psykiska hälsa vårdas genom kamratstöd och debriefing, både i grupp och individuellt. Enligt David Wirdelöv hålls också kontinuerlig utbildning om riskbedömning. Personalen har utbildats i hur ögonskador orsakade av pulversläckare ska hanteras, och ledningen överväger också att bara ha skumsläckare,vars substans är mindre farlig för slemhinnorna.
Arbetsmiljöverket har ännu inte beslutat om de ska gå vidare med ärendet eller låta sig nöja med de åtgärder som ledningen för rättspsykiatrin har redogjort för. Det beslutet tas efter midsommar.