Covidvård

Karolinskas iva-sjuksköterskor beordras till 12-timmarspass

Karolinskas iva-sjuksköterskor beordras till 12-timmarspass
Intensivvårdssjuksköterskor på Karolinska beordras nu in på 12,5-timmarspass för att vårda covid-patienter. Bild: Mostphotos

Smittan ökar åter kraftigt och Karolinska skalar upp iva-vården. För att klara det beordras nu iva-sjuksköterskorna att åter börja jobba mastodontpass. ”Många här känner att det är tungt, känslan från i våras kommer tillbaka”, säger en av dem. Uppdaterad 18/11-20 kl 17.

18 november 2020

Karolinska universitetssjukhuset utökar antalet iva-platser dag för dag. Antalet platser är helt beroende av hur många intensivvårdssjuksköterskor som kan bemanna dem.

För att kunna lösa situationen med allt fler covidsjuka de senaste veckorna har sjukhusledningen försökt förhandla fram ett kollektivavtal med Vårdförbundet. När de fick nej till svar, infördes de långa arbetspassen tack vare att frivilliga ställde upp inom intensivvården förra veckan.

Räcker inte längre

Men nu räcker inte det utan intensivvårdssjuksköterskorna beordras att arbeta 12,5 timmarspass, förutom de som har speciella skäl för att inte kunna.

 – Många tycker att det känns väldigt tungt. Vi är oroliga att vi kommer tvingas tillbaka till krislägesavtalet, så som vi arbetade i våras och sommaren. Man bara jobbade, och på fritiden var man som i en dimma och bara existerade, säger Katja Fogelberg, intensivvårdssjuksköterska på Karolinska i Huddinge.

Katja Fogelberg, intensivvårdssjuksköterska. Foto: Leni Weilenmann

Hon arbetade maratonveckor i fyra månader.

Läs mer: Hon tar strid mot viruset natt efter natt

Hon har själv valt att säga upp sig från intensiven på grund av besvikelse över löneutvecklingen på avdelningen. Men eftersom hon arbetar på sjukhusets resursavdelning behövs hon åter på iva och är placerad där.

Blir omtöcknad av trötthet

Region Stockholm var den enda region som fick krislägesavtalet aktiverat under första vågen av pandemin. Det gällde då framför allt inom intensivvården. Där arbetade sjuksköterskorna 12,5-timmarspass med veckoarbetstider på mellan 48 och 60 timmar. Den ekonomiska kompensationen för att gå in i krislägesavtals-bestämmelser är betydligt högre än andra ersättningar.

– Här är det ingen som vill och orkar jobba så igen, är min bild. Barnen såg knappt sina föräldrar. Dessutom blir man nästan omtöcknad av tröttheten och kan inte göra sitt jobb så bra som man vill, säger Katja Fogelberg.

Hon har nu gått över till att arbeta natt på de långa passen.

– Min 15-åriga dotter sa ”stackars dig”, jag svarade ”och stackars dig, som återigen blir den som ska ta hand om lillebror”. Men för mig är det hanterligt så länge vi kan hålla oss till normalt antal timmar per vecka, så att jag kan vila ibland.

”Ett uselt förslag”

Men arbetsgivarens besked nu är att trots de nya, långa arbetspassen, ska veckoarbetstiderna hållas, som är mellan 32 och 38, 25 beroende på om iva-sjuksköterskan jobbar natt, dag eller 3-skift.

Även undersköterskorna ska arbeta de långa arbetspassen, och utgår från det nya kollektivavtalet med Kommunal.

Vårdförbundet förklarar att de nobbade Karolinskas erbjudande om ett nytt kollektivavtal för intensivvården så här:

– Det var ett uselt förslag. Arbetsgivaren ville ha rätt att lägga 12,5-timmarspass, inte bara baserat på frivillighet, och kunna placera sjuksköterskorna på Solna och Huddinge och flytta dem med kort varsel. Många av våra medlemmar känner att de inte orkar det, så vi kunde inte sälja ut dem, säger Ingrid Allerstam, själv intensivvårdssjuksköterska på Karolinska, och styrelseledamot i Vårdförbundet Stockholm.

Arbetsgivarens rättighet

Hon poängterar att det inte finns någon anledning för fackföreningen att låsa upp medlemmarna i den typen av kollektivavtal.

– Vad får vi ut av det, att säga att det är ok? Det här är rättigheter arbetsgivaren redan har i kraft av sin ledningsrätt, om de behöver. Många trötta medlemmar tackade oss för att vi sa nej. Alla arbetar redan så mycket som de orkar, de vill ta hand om patienterna, säger Ingrid Allerstam.

Hon menar att det är Karolinskas personalpolitik och lönenivåer som till största del ligger bakom att de sedan länge inte har tillräckligt med sjuksköterskor, och att det under pandemin blivit ohållbart.

– Det här handlar om hur arbetsgivaren värderar sina intensivvårdssjuksköterskor, deras kompetens och betydelse. Det handlar dessutom även om hur sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjukssköterskor och biomedicinska analytiker värderas för sin kompetens och sina livsviktiga insatser. De gör stora insatser dagligen i covidpandemin, säger Ingrid Allerstam.

En desperat åtgärd

Hon är också kritisk till att planeringen inte kom igång långt tidigare.

– Det har pratats om en andra våg sedan i våras. Ändå ser situationen desperat ut idag och de behöver tvinga våra medlemmar till långa arbetspass och att byta avdelning vid behov. Arbetsgivaren har inte redovisat hur stor bristen på sjuksköterskor är just nu, säger hon.

Förra veckan erbjöd Karolinska en ekonomisk morot till de som de ställde upp och arbetade de långa passen, på en nyöppnad covid-iva.

Fler platser öppnas

Vårdförbundet tycker att det nu är oklart vad som gäller ekonomiskt. Ingrid Allerstam anser att alla ska få samma lönetillägg för 12,5-timmarspass som de som anmälde sig frivilligt förra veckan, när covid-iva B43 öppnades, nu när många fler platser ska öppnas och personal beordrats.

– Det skulle vi gärna vilja få bekräftat av arbetsgivaren. Det verkar ju plötsligt finnas pengar, som verkligen inte fanns vid årets lönerevision, säger hon.

Pauline Rylander Hagson är vårdenhetschef för intensivvård på Karolinska i Huddinge. Hon menar att ambitionen var att lösa situationen med de medarbetare som kunde tänka sig långpassen frivilligt.

– Planeringen för bemanning har pågått under flera veckor. Medarbetare har kunnat välja att arbeta längre pass. Tyvärr räcker inte det vid det inflöde vi ser nu, och därför blir det nödvändigt att schemalägga personal på längre pass. Antal timmar som medarbetarna jobbar per vecka är oförändrat, säger hon i ett mailsvar.

Enligt henne får de in perioder av återhämtning i veckoschemat, då veckoarbetstiden inte förlängs.

Vad gäller lönen berättar hon att iva-sjuksköterskorna ersätts utifrån kollektivavtalets allmänna bestämmelser när de kommer upp i övertid. Förutom det ska de få en extra ersättning per arbetat 12,5-timmarspass, under förutsättning att de arbetar på det sättet i minst två veckor. Ersättningen är olika för dag, natt och helg i stigande nivå.

Fakta

  • Under onsdagen vårdades totalt 119 patienter med covid-19 på Karolinska i Huddinge och Solna, varav 16 på intensiven eller ecmo-avdelningen.
  • Normalt har sjukhusen 38 iva-platser för vuxna. Idag finns 55 och från fredag öppnas 25 ytterligare platser, stegvis. Då öppnas en separat covid-iva i Solna. I Huddinge har det funnits en sådan sedan förra veckan med 18 möjliga platser. Till det kommer ecmo-avdelningens 4 platser.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida