Katastrofal sjuksköterskebrist på Sahlgrenska i sommar

Katastrofal sjuksköterskebrist på Sahlgrenska i sommar
Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kommer inte att hitta alla vikarier som behövs. I går fattades det över 100 sjuksköterskor. Arkivbild: Marie Ullnert

Det fattas över 100 sjuksköterskor och 15 barnmorskor inom Sahlgrenska universitetssjukhuset i sommar.

Det kommer dagligen rapporter från hela landet om att det kommer vara stor brist på sjuksköterskor i vården i sommar. I Göteborg är det krisläge.

– Det är en förfärlig situation och vi är oroliga. Det kommer att bli stentufft. Medlemmar som måste jobba dubbla pass, blir inringda, behöver nagga på semestern. De får betala med sin egen hälsa, säger Elisabeth Flygare förtroendevald för Vårdförbundet på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU.

I går eftermiddag informerade Sahlgrenskas ledning facken om sommarens bemanningskris. Det fattas 15 barnmorskor och 104 sjuksköterskor, därav elva sjuksköterskor på neonatal.

Riskerar etisk stress

Bara på medicinakuten på Mölndals sjukhus fattas det över 20 sjuksköterskor. Därför stänger den nästa vecka för att inte öppna igen förrän i september, efter elva veckors stängning. Vårdförbundet tycker förstås inte att beslutet är okej.

– Sjukhuset är satt att göra en viss mängd vård och patienterna blir inte färre. Men det handlar också om att våra medlemmar ska kunna ta hand om patienterna. Det går inte att beskriva hur det känns att ansvara för andras väl och ve och att gå från arbetet och känna att man inte har vettiga förutsättningar för att bedriva en säker vård. Det skapar etisk stress och ökar i förlängningen risken att vi blir sjuka, säger Elisabeth Flygare.

Patienter transporteras med sjuksköterskor

Det kommer fortfarande att finnas vårdplatser på medicin på Mölndals sjukhus, men patienter som går att flytta kommer att köras till det sjukhus inom SU där det finns en vårdplats.

– En chaufför ska transportera patienter dagtid och en sjuksköterska ska följa med i bilen. Men de som åker med är inte ambulanssjuksköterskor, det blir en helt ny situation för dem. Vi får hoppas det går bra, för skulle de råka orsaka någon patient extra problem är det något de får leva med resten av livet, säger Elisabeth Flygare.

Lön en politisk fråga

År efter år har Vårdförbundet varnat för sommarsituationen, men i år är den värre än någonsin. Enligt Elisabeth Flygare har ledningen tidigare lyckats tråckla ihop sommaren till slut, i år kommer sjukhuset inte att hitta alla vikarier som behövs.

– För att kunna rekrytera kolleger till oss måste SU se över vad de erbjuder för arbetsvillkor och löner. Nyutbildade får 21 800 kronor, det är långt från de 25 000 de, och även jag, tycker att de är värda. I slutändan är detta en politisk fråga som behöver komma upp till ytan.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida