Knivdödade sjuksköterskan

Det blir ingen granskning av Arbetsmiljöverket av när en psykiatrisk patient knivskar en sjuksköterska till döds vid ett hembesök. Anledningen är att hon gjorde besöket på sin

»Mycket egenartat«, säger chefsöverläkaren Claes Hollstedt vid psykiatri sydväst i Stockholms län, där sjuksköterskan arbetade, om att det inte blir någon utredning av Arbetsmiljöverket.

– Jag hade sett fram mot en dialog med dem för att se om de i förbättrande syfte kunde hitta några luckor i våra rutiner.

Biträdande tillsynsdirektör Lena Erfors förklarar att lagen som reglerar Arbetsmiljöverkets uppgifter endast gäller händelser som sker inom ramen för tjänsten. I och med att sjuksköterskan besökte patienten utanför arbetstid kan verket inte utreda fallet.

Den knivdödade sjuksköterskan var 56 år. Hon arbetade på Huddinge psykosmottagning utanför Stockholm och var sedan tre år den 58-årige patientens kontaktperson. Torsdagen den 19 april besökte hon patienten i Vårby efter arbetets slut. Plötsligt attackerades hon av någon anledning av mannen som knivhögg henne till döds. Mannen, som har varit inskriven i psykiatrin i mer än 25 år, betraktades som en fridfull person.

Enligt Claes Hollstedt hade sjuksköterskan och patienten ingen personlig relation till varandra utöver vad som ingick i kontaktmannaskapet. Men då och då hände det att hon tittade in hos mannen när hon var på väg hem från jobbet.

På psykosmottagningen i Huddinge är det rutin att alltid vara två vid hembesök. Men ibland frångås regeln, om teamet bedömer att det inte är nödvändigt. Hur det var i det aktuella fallet är oklart. Claes Hollstedt vill inte besvara frågan. Där­emot gör han klart att privata hembesök utanför arbetstiden inte är accepterat.

I avvaktan på rättegång vistas patienten på en rättspsykiatrisk avdelning. Rättegången blir troligen tidigast i början av juni.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida