Kräver stopp på överbeläggningar på psyk i Jönköping
Arbetsmiljöverket kräver att någonting görs för att komma tillrätta med de ständiga överbeläggningarna på psykiatriska kliniken i Jönköping.
I går träffades ansvariga politiker, höga chefer och fackligt förtroendevalda för att tillsammans med Arbetsmiljöverket diskutera den ansträngda vårdmiljön på kliniken.
I oktober förra året mördades en sjuksköterska av en patient vid rättspsykiatriska avdelningen på Ryhovs sjukhus i Jönköping. Vid Arbetsmiljöverkets inspektion framkom ingen direkt kritik mot avdelningen. Däremot upptäckte myndigheten att psykiatriska kliniken i stort drogs med ständiga överbeläggningar, att det inte gjordes riskbedömningar för personalens säkerhet och att tillbudsrapporteringen fungerade otillfredställande.
? Sen dess har ingenting hänt. Och det har Arbetsmiljöverket också märkt, säger Ingemar Wänebring, förtroendevald för Vårdförbundet.
Arbetsmiljöverket ansåg att det svar på inspektionsmeddelandet som klinikledningen presenterade var alltför otydligt och begärde därför ett möte där även de ansvariga politikerna skulle delta, vilket de alltså gjorde i går.
? En av de förtroendevalda politikerna tyckte att det var väldigt nyttigt att bli uppläxad. Han förklarade att de inte var så insatta i de här sakerna, säger Arne Ågren, jurist vid Arbetsmiljöverkets avdelning i Växjö.
Ingemar Wänebring var med vid överläggningarna. Han tyckte framför allt att det var viktigt att politikerna fick klart för sig hur allvarlig situationen är med alla överbeläggningar inom psykiatrin i Jönköping. Han berättar att det efter en helg nyligen fanns 18 överbeläggningar på 90 platser. Tre av klinikens avdelningar är anpassade för 16 patienter, i verkligheten är så gott som alltid 19 patienter inlagda. När det är som värst är 21 patienter inskrivna.
? Vi måste ha ett länsperspektiv på det här problemet. Exempelvis måste kanske Värnamo och Eksjö ha jouröppet dygnet runt. I dag har de stängt på nätterna och helgerna. Men om inte det går måste politikerna skjuta till mer resurser till oss här i Jönköping, säger Ingemar Wänebring som upplevde att politikerna verkligen lyssnade på vad som sades och tog det till sig.
Resultatet av diskussionerna blev att ansvariga politiker, verksamhetsansvariga och skyddsombud nu ska bilda en grupp för att tillsammans ta fram riktlinjer för hur problematiken med överbeläggningar ska lösas.
Arbetsmiljöverket är också kritisk till att det på kliniken inte finns någon utvecklad metod för riskbedömningar där personalens säkerhet sätts i centrum.
En annan fråga som diskuterades var tillbudsrapporteringen. Psykiatriska kliniken har nyligen infört ett nytt datasystem för detta varför Arbetsmiljöverket tills vidare inte kräver några förändringar.
Någon tidplan för när de olika åtgärderna ska vara genomförda finns ännu inte.