Kris på ambulanserna i Göteborg

Kris på ambulanserna i Göteborg
Det är för tufft för ambulanspersonalen i Göteborg. Arkivbild: Coloubox

Det är jättetufft på ambulanserna i Göteborg. Det säger Ann-Catrin Ahlgren, styrelsemedlem i Vårdförbundet Västra Götaland.

I en artikel i Göteborgs-Posten i går uttalar sig en anonym ambulanssjukvårdare om arbetsmiljön. Han tycker att jobbet är så tufft att han har tagit tjänstledigt. Han får medhåll av Kommunals huvudskyddsombud, som säger att situationen har varit ”ohållbar” i flera år.

Vårdförbundet har inget skyddsombud på ambulansen, eftersom den som var förtroendevald sa ifrån sig uppdraget för en tid sedan. Han tyckte att det var för drygt att ensam vara ansvarig för kontakterna med medlemmarna på de elva olika ambulansstationer som Falck har i Göteborg.

Ingen vill ta uppdraget

Vårdförbundet har tidigare i år samlat medlemmarna inom Falck, som driver det mesta av ambulansverksamheten i Göteborg på entreprenad. Men ingen har hittills velat på sig det krävande uppdraget.

– Vi försöker igen, nu på måndag den 6 december och måndagen därpå har vi också kallat till möte för ambulanspersonalen, berättar Ann-Catrin Ahlgren.

Hon bekräftar att ambulanspersonalen har det mycket tufft – och talar om ”en förfärlig situation”. Det gäller såväl arbetsmängd som arbetstider.

– Men vi har egentligen inte så bra insyn eftersom vi inte har några förtroendevalda inom Falck, säger hon.

Socialstyrelsen utreder

Det är inte bara Kommunals och Vårdförbundets medlemmar som oroar sig för ambulansverksamheten. Socialstyrelsen har beslutat sig för att dra igång en granskning, berättar G-P.

Det är tre fall som har fått Socialstyrelsen att agera.

• I fjol fick en patient hjärtstillestånd – men ambulansens defibrillator fungerade inte. Patienten avled.

• Det tog 14 minuter för ambulansen att komma fram till en mc-olycka. Också den patienten avled.

• En person på en dagverksamhet drabbades av en allvarlig blödning som personalen inte fick stopp på. Det kom ingen ambulans, personalen skjutsade själva den skadade till sjukhus.

– Vi har öppnat ett särskilt ärende som handlar om hur SOS Alarm och ambulanssjukvården samarbetar kring avvikelserapportering och hur man kommunicerar kring patientsäkerhetsrisker, säger Maria Carllund, inspektör på Socialstyrelsen, till G-P.

”Välkommen granskning”

Vårdförbundet välkomnar en granskning av ambulansverksamheten i Göteborg.

”Men det är viktigt att Socialstyrelsen inte fokuserar på enskilda entreprenörer i sin granskning. Man måste granska dem som upphandlar tjänsterna, det vill säga landsting och regioner. De måste börja värdera den kunskap och kompetens som finns i ambulanssjukvården och satsa på den”, säger Vårdförbundet i ett uttalande.

– Vi tror att en rejäl satsning på ambulanssjukvården är nyckeln till en välfungerande och effektiv vård, kommenterar Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida