sexuella trakasserier

Läkare avskedas misstänkt för sexbrott

Läkare avskedas misstänkt för sexbrott
Samtidigt som den våldtäktsmisstänkte läkaren avskedas lovar Söderjukhusets ledning idag att se över situationen vid akutmottagningen och förbättra arbetsmiljön. Arkivbild: Mostphotos

Södersjukhuset avskedar nu den läkare som misstänks för våldtäkt. Sjukhusets vd Mikael Runsjö ber också de sjuksköterskor som slog larm för ett år sedan om ursäkt för hur deras anmälan hanterades.

28 januari 2019

Det var 2016 som en sjuksköterska polisanmälde en manlig läkare för våldtäkt. Hon berättade också för arbetsgivaren och blev lovad att inte behöva arbeta tillsammans med läkaren. När hon ändå blev placerad i samma arbetslag gick hon hem – men fick löneavdrag.

Greps för en ny våldtäkt

I en serie artiklar har Svenska Dagbladet berättat om händelsen och vad som skett därefter.

Sjukhuset lät mannen jobba kvar och polisutredningen lades senare ner. Men i somras greps mannen igen misstänkt för våldtäkt i ett annat fall och står nu åtalad för det.

Samtidigt avslöjar Svenska Dagbladet att sju sjuksköterskor och undersköterskor redan för ett år sedan slog larm till ledningen om läkarens beteende och sexuella trakasserier. Men i stället för att få gehör för problemen som de lyfte fram upplevde de att allt vändes emot dem.

Lämnade ut namnen

De hade uppmanats att skriva ett brev om sina erfarenheter. I det riktade de allvarlig kritik mot läkaren och skrev bland annat att händelsen 2016 inte var en enskild händelse. De skrev under med sina namn.

Verksamhetschefen på akuten lämnade över anklagelserna och namnen på kvinnorna som larmat till den utpekade läkaren. Verksamhetschefen har hela tiden hävdat att kvinnorna ska ha accepterat att deras namn lämnades ut, de säger däremot att de aldrig har gett sitt tillstånd till det.

– Det blev en väldigt obehaglig situation som skapade mycket otrygghet. Det blev hot om repressalier mot oss och hot om förtalsanmälan. Det var en bisarr situation. Vi blev ombedda av ledningen att komma med uppgifter, vi gjorde det vi ombads att göra, vi gjorde det för att skydda andra. Men det vändes emot oss, säger en av sjuksköterskorna till SvD.

Ber om ursäkt

I dag ber Södersjukhuset offentligt om ursäkt och meddelar samtidigt att verksamhetschefen omplaceras och en ny tillförordnad chef tillsätts vid akuten.

– Jag vill be dem som larmat om dessa missförhållanden om ursäkt för hur vi hanterat den här situationen. Så här ska det inte gå till, säger sjukhusets vd Mikael Runsjö i ett pressmeddelande.

Sjukhuset uppger att läkaren har avskedats, liksom en annan medarbetare som dömts för ett allvarligt brott och sjukhuset utreder nu om det kan finnas fler fall.

– Vi tar nu till kraftfulla åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, de berörda medarbetarna har avskedats, vi tillsätter en tillförordnad verksamhetschef vid akuten och samtidigt genomför vi utbildningsinsatser och utreder situationen vid akutmottagningen, säger Mikael Runsjö.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida