sjuksköterskebristen

Landstinget Sörmland vill förhandla om arbetsvillkoren

Upproret bland sjuksköterskorna har lett till att landstinget nu vill inleda förhandlingar med Vårdförbundet för att hitta konkreta förslag som kan förbättra arbetssituationen.

I går berättade Vårdfokus om sjuksköterskor vid Nyköpings lasarett som i ett öppet brev till landstingsledningen och politikerna beskriver en kaotiskt arbetssituation. Nu reagerar landstinget och ger sjuksköterskorna rätt i att bristen på sjuksköterskor och vårdplatser är ett problem. De ger därför ett antal chefer i uppdrag att förhandla med Vårdförbundet om hur arbetsvillkoren för sjuksköterskorna ska kunna förbättras.

– Vi värnar den modell vi har i Sverige med samverkan mellan arbetsgivare och fackförbund och hoppas att förhandlingarna leder till en lösning som gynnar personalens situation, säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande.

I samma pressmeddelande pekar landstingsledningen på åtgärder som redan vidtagits för att förbättra villkoren, bland annat höjda löner, vårdnära service och traineeprogram.

Det som nu ska diskuteras är arbetsvillkor och arbetssituation, särskilt för sjuksköterskor som arbetat ett antal år, och lönespridningen inom gruppen, skriver landstingsledningen.

– Vi i Sörmland befinner oss i en omvärld där konkurrensen om de erfarna sköterskorna är stor och vi måste därför diskutera både arbetssituation och arbetsvillkor. Min förhoppning är att förhandlingarna kan starta omgående, säger landstingsdirektören Jan Grönlund.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida