Larm var utslaget på psykiatrisk avdelning

Larm var utslaget på psykiatrisk avdelning
Larmet på avdelningen var avstängt mellan torsdagen den 17 och måndagen den 21 november. Arkivbild: Colourbox

?Räcker det med en vakt från ett vaktbolag och ett antal walkietalkie-apparater för att kompensera ett utslaget larm? Den frågan har två skyddsombud i Lund ställt till Arbetsmiljöverket.

2 december 2011

Det var den 17 november som larmsystemet på psykiatriska avdelningen på S:t Larsområdet i Lund plötsligt började agera godtyckligt. Från flera håll gick larm igång utan synbar anledning. Efter att tekniker tillkallats beslutade man att stänga av systemet, för att inte riskera att larmen skulle gå hela natten.

Därmed stod personalen utan vare sig intern- eller överfallslarm.

Anmält till Arbetsmiljöverket
Två skyddsombud har nu anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Enligt skyddsombuden vidtogs inte tillräckliga åtgärder för att garantera personalens säkerhet. Dit räknar de inte avdelningens beslut att kalla in en vakt från ett vaktbolag eller att dela ut en antal walkietalkie-apparater till avdelningarna.

I samband med att överfallslarmet var avstängt hotade en patient en överläkare till livet. En annan personal som var närvarande i rummet fick då rusa ut i korridoren och ropa på hjälp.

”Detta är resultatet av vad som kan uppstå då våra överfallslarm ej fungerar”, skriver skyddsombuden i anmälan till Arbetsmiljöverket.

”Inga kommentarer”
När Vårdfokus ringer verksamhetschef Bodil Gervind säger hon att hon inte kommer att kommentera händelsen i media förrän hon skickat svar till Arbetsmiljöverket.

– Jag håller på att författa ett svar på anmälan och ni får vänta tills Arbetsmiljöverket har fått det kommande måndag, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida