Hot och våld i vården

M vill utrusta ambulanspersonal med skyddsväst

M vill utrusta ambulanspersonal med skyddsväst
- Varje steg mot ett ökat kontrollsamhälle måste ske med stor eftertanke, säger Johan Larson, Vårdförbundets vice ordförande.

Med skyddsväst och kamera i ambulansen, larmbågar på akuten och anonyma namnbrickor vill Moderaterna i Stockholms läns landsting öka säkerheten. Vårdförbundet är försiktigt positiv till test i mindre skala. "Men det är samtidigt viktigt att förstå att det här inte är lösningen på problemen".

Stockholms läns ambulanspersonal behöver få ny utrustning som kan skapa en tryggare arbetsmiljö, menar finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Moderaterna i landstinget vill därför att ett antal ambulanser i länet ska utrustas med skottsäkra västar som personalen kan ta på sig vid behov, skriver Svenska Dagbladet.

Bakgrunden är erfarenheter från terrordådet på Drottninggatan och från gängskjutningar i Stockholm.

Skulle ge motsatt effekt

Sverigedemokraterna föreslog en liknande åtgärd 2016, som då sågades av landstingsrådsberedningen. Förslagen ansågs då ge motsatt effekt genom att öka våldspiralen och ge fel signaler till både blåljuspersonal och medborgare.

Nu har moderaterna svängt.

– Vi måste ta vår personals känsla av otrygghet på största allvar. Min tanke är att det ska kunna finnas skottsäkra västar i flera ambulanser och att man ska kunna använda dem när det finns behov. Man kanske kan ha dem innanför fleecetröjan för att ta ner hotnivån, säger Irene Svenonius, till SvD.

Förra veckan meddelade M i Stockholms läns landsting att man vill ha kroppsburna kameror för ordningsvakter i länets sjukhus. Nu vill M även se att kamerorna ska bäras av ambulanspersonal.

Larmbågar på akuten

Det kommer efter partiets tidigare förslag för att öka säkerheten för patienter och personal i akutsjukvården, som att införa larmbågar på akutmottagningarna vid särskilda händelser och pröva att införa anonyma namnskyltar för personalen på Danderyds sjukhus.

Vårdförbundet är försiktigt positiva till vissa av förslagen.

– De här frågorna är svåra och kräver eftertanke. Larmbågar kan vara aktuella att testas, gärna som projekt. Likaså kan skyddsutrustning som väst behövas i vissa situationer. Men vi vill framför allt att polisen ska prioritera att säkra ambulansernas arbetsplatser, säger Johan Larson, vice ordförande för Vårdförbundet.

Beror på frustration

Men han vill samtidigt poängtera att olika typer av skyddsutrustning inte löser de bakomliggande orsakerna till hot och våld mot vårdpersonal.

– Hot och våld beror ofta på frustration över att vården inte är tillräckligt tillgänglig, att man själv eller en anhörig inte får den hjälp man behöver. Bilden av vem som hotar behöver breddas, det är även mannen i kostym och slips. Alternativet till skyddsutrustning är att avsätta större medel för vård och öka tillgängligheten.

Läs också: ”Bra med skärpta straff men mer behövs”

Samtidigt som Johan Larson ser fördelar med att Vårdförbundets yrkesgrupper genom ny utrustning ska kunna arbeta säkert, vill han att varje steg ska tas med eftertanke.

En oönskad samhällsutveckling

– Vi vill inte bidra till en oönskad samhällsutveckling, där åtgärderna trappas upp och gränserna för vad som är rimligt flyttas framåt. Varje steg mot kontroll av patienter och anhöriga måste vara noggrant övervägt. Vi vill inte verka för ett ökande kontrollsamhälle.

Han vill se ett reflekterande över på vilket sätt vården svarar mot ökat våld.

– Om våldet beror på en känsla av hopplöshet, på grund av låg disponibel inkomst och utanförskap, då är inte lösningen larmbågar och kameror, på längre sikt.

 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida