Mava i Karlstad utsedd till bästa vårdarbetsplats

Mava i Karlstad utsedd till bästa vårdarbetsplats
Sjuksköterskorna Linnea Johansson och Elin Spets Rahmberg skrev formuleringen som gjorde att deras arbetsplats fick fick Stora priset som bästa vårdarbetsplats 2012. Foto: Landstinget i Värmland

Avdelning 56 på Centralsjukhuset i Karlstad, Mava, fick i går pris som Sveriges bästa arbetsplats i vården.

Den medicinska akutvårdsavdelningen, Mava, valdes ut bland 15 nominerade till det nyinstiftade Stora priset, avsett att främja goda arbetsplatser inom vården. Bakom priset står utbildningsföretaget Teknologisk institut, före detta Sifu, numera danskägt.

Fristående femmannajury

– Det känns jätteroligt, särskilt för mig som chef eftersom det är personalen som har skickat in nomineringen. Vi tycker själva att avdelningen är välfungerande och har aldrig svårt att få vikarier. Det ger en extra energikick så här mitt i sommaren att veta att också andra tycker att vi är bra, säger Petra Lundgren, avdelningschef på Mava.

Det var två av avdelningens sjuksköterskor, Linnea Johansson och Elin Spets Rahmberg som formulerade den prisnominering som juryn föll för.

– Femmannajuryn bestod av fristående föreläsare från olika delar av landet som har varit föreläsare på våra vårdkonferenser, berättar prisutdelaren Katarina Forsberg, projektledare på Teknologisk institut.

I juryns motivering säg det bland annat att Mava lyckats ”förmedla en bild av en arbetsplats där stor arbetslust och glädje tycks råda. En arbetsplats i vården som visar på struktur, minskat spring, gott patientbemötande, patientsäkerhet, positiv anda samt en trivsam arbetsplats som välkomnar ny personal.”

Vårdförbundet uppvaktar

Förutom blommor och diplom innebar priset 25 000 kronor i utbildningspengar för personalen.

– Det känns extra kul att kunna skicka personalen på mer utbildning än vår egen budget medger. Pengarna gäller för utbildningar på Teknologisk institut. Vi var faktiskt fem stycken härifrån som var på deras akutvårdsdagar i maj, och till och med föreläste, säger Petra Lundgren.

På måndag bjuder Vårdförbundets avdelning i Värmland avdelningen medarbetare på tårta för att fira priset.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida