Med dialys i skärgården slipper patienter långa resor

Med dialys i skärgården slipper patienter långa resor
Ewa Vikenäs får dialys på Utö. Foto: Jonas Israelsson

På en glasveranda i Stockholms skärgård sitter patienter i sköna fåtöljer och njuter av utsikten samtidigt som de får bloddialys. Några har förlagt en del av sin semester till ön medan andra lägger till med båt över dagen.

Njursjuka som behöver bloddialys kan inte alltid få det på sitt ordinarie sjukhus under sommaren. De kan därför behöva resa en till två timmar för att få behandlingen på ett annat sjukhus, och besöket kan ta en hel dag. Eftersom de flesta behöver dialys minst tre gånger per vecka går varannan dag åt till behandlingarna.

Hemdialysmottagningen på Kungsholmen, som hör till Karolinska universitetssjukhuset, har därför tillfälligt flyttat ut till Utö i Stockholms skärgård. Här erbjuds patienterna en kombination av dialys och semester. Sjuksköterskan Britt-Louise Allenius och kollegan Maria Ageborg har under några sommarveckor sin arbetsplats i Gula villan på Utö.

Känns som att vara på spa

De vill erbjuda patienterna en flexibel lösning. Här kan de som vill bo, det finns fem dubbelrum i huset och stugor att hyra, och båtburna kan lägga till över dagen. Och utsikten från glasverandan är inte dålig: på ängarna går hästar och betar och längre bort glittrar havet.

– En del tycker att det känns som att vara på spa, berättar Britt-Louise Allenius.

De patienter som får sin dialys på Utö får dock inte vara alltför dåliga, de måste kunna gå i trappor och orka sitta i en fåtölj under behandlingen.

Ett sådant här arrangemang kräver hel del förberedelser. Ett stort lass med utrustning har körts med transportfärja ut till ön och tekniker har fixat med vattenreningsutrustning och annat som behövs. Teamet arbetar i vanliga fall med hemdialys och är vana vid att flytta avancerad utrustning till patienten.

– Det kräver ett flexibelt tänkande, konstaterar Britt-Louise Allenius.

Försöket kommer att utvärderas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida