Norska hälsoministern föreslår alkoholförbud åtta timmar före jobbet

Norska hälsoministern föreslår alkoholförbud åtta timmar före jobbet
Norska hälso- och omsorgsministern föreslår alkoholförbud för sjukvårdspersonal åtta timmar innan de börjar jobbet. Foto: Colourbox

Den som jobbar inom sjukvården ska inte få dricka alkohol åtta timmar innan hon går till jobbet. Det vill den norska hälso- och omsorgsminitern Anne-Grete StrŸm-Erichsen ha. Om någon vägrar lämna prov ska polisen få göra det med tvång.

16 juni 2010

Hälso- och omsorgsministern är bekymrad över drickandet bland anställda inom hälsosektorn. Under 2009 blev minst 66 anställda av med sin legitimation på denna grund. 38 av dem var sjuksköterskor.

– Vi vill att patienterna ska känna sig så trygga som möjligt när de kontaktar sjukvården. Då säger det sig själv att vi inte kan riskera felbehandlingar på grund av att sjukvårdspersonalen är påverkad av alkohol, säger Anne-Grete Strøm-Erichsen till norska Sykepleien.

Tvingas till provtagning

Alkoholförbundet  åtta timmar före arbetstidens början kompletteras med att man ska kunna åläggas att lämna prov vid misstanke om att man druckit. Om någon vägrar ska polisen ska kunna ta provet med tvång .

– Visst inser jag att en del kan känna sig kränkta av ett sådant krav, men i det här fallet får patientsäkerheten komma först, säger Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Förslaget har gått på remiss fram till den 15 september.

”Missar viktigaste målgruppen”

Björn Tellström jobbar på intensiven på Visby lasarett och  är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Gotland. Han ser ”klokskapen i förslaget”; det är självklart att man ska vara fräsch när man går till jobbet. Men han menar också att det här förslaget missar den viktigaste målgruppen: de som har missbruksproblem.

– I de fallen behövs det andra åtgärder, säger han.

För övrigt finns det andra faktorer som är väl så viktiga för patientsäkerheten:

– Att pressa personalen med orimliga arbetstider och nedskärningar är ett mycket värre hot mot patientsäkerheten. Och det pågår dagligen, säger han.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida