Ny tidsfrist för Carema i Linköping

Arbetsmiljöverket är inte helt nöjd med Caremas åtgärder mot den dåliga arbetsmiljön på företagets äldreboenden i Linköping. Tidsfristen för vitet har förlängts till försommaren.

– Man är framme till 80 procent men vi vill att allt säkerställs, bland annat rutiner, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs på Arbetsmiljöverket i Linköping.

Det var förra våren som Vårdförbundet slog larm om sjuksköterskornas dåliga arbetsmiljö på Caremas äldreboenden i Linköping och kontaktade Arbetsmiljöverket. Inspektörerna höll med Vårdförbundet om att arbetsledningen var otydlig och att den stora arbetsbördan riskerade att gå ut över de anställdas hälsa.

Senast den sista november ville Arbetsmiljöverket se förbättringar på sex punkter, däribland sjuksköterskornas psykosociala arbetsmiljö och prioriteringen av arbetsuppgifter. Som påtryckning satte man ett vite på 50 000 kronor. När ärendet följdes upp i februari såg Arbetsmiljöverket att mycket hade blivit bättre men inte allt. Så nu får Carema ännu en tidsfrist för att hinna bli klara med alla åtgärder.

–Är det inte klart då så är det möjligt att vi ansöker i domstolen om att få böterna utdömda, säger Gunnel Gynnelsvaan Erichs.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida